Na hlavný obsah

LGBT+ aktivisti nevidia ani dva roky po útoku na Zámockej ulici zmeny bezpečnostnej situácie

Hovoria aj o zneužívaní LGBT+ témy politikmi.

LGBT+ aktivisti nevidia ani dva roky po útoku na Zámockej ulici zmeny bezpečnostnej situácie
Plagát s obeťami teroristického útoku na Zámockej ulici Matúšom a Jurajom. Foto: STVR

LGBT+ aktivisti na Slovensku upozorňujú, že ani dva roky po útoku na Zámockej ulici v Bratislave sa bezpečnostná situácia queer komunity nezlepšila.

Štát tvrdí, že zákony sú pri takto motivovaných útokoch prísnejšie. Polícia zasahuje proti možným páchateľom už v predstihu, aby ochránila podujatia na podporu sexuálnych menšín.

V sobotu (12. 10.) sú to presne dva roky od teroristického útoku na bar Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave. Útočník Juraj Krajčík pištoľou zabil Matúša Horvátha, Juraja Vankuliča a postrelil Radoslavu Trokšiarovú.

„Informácie, ktoré máme, nasvedčujú tomu, že niekoľkokrát bol na strelnici so svojím príbuzným, ktorý legálne držal zbrane,“ povedal vtedajší špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Čo sme videli aj tie zábery, tak je predpoklad, že táto osoba sa v streľbe cvičila. Nebol to človek, ktorý by strieľal prvýkrát,“ doplnil prvý viceprezident Policajného zboru (PZ) SR Branko Kišš.

Druhému výročiu teroristickému útoku na Zámockej ulici sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Útočník po streľbe spáchal samovraždu. Parlament vtedy začal ihneď riešiť bezpečnosť menšín na Slovensku. Dodnes sa však podľa iniciatívy Inakosť žiadny zákon na ochranu LGBT+ skupín neprijal.

Queer komunita zmenu nevidí

„Podľa nás tá hrozba stále pretrváva. Stále nevidíme zmenu na strane orgánov činných v trestnom konaní, nemáme za ten čas ani žiadny konkrétny rozsudok alebo nejaký ukončený prípad,“ povedal riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Rezort vnútra nevidí potrebu zvýšenej ochrany LGBT+ ľudí. „Bezpečnosť sexuálnych menšín a iných minorít je na Slovensku stabilná,“ reagoval hovorca Prezídia PZ SR Roman Hájek.

„Bezpečnosť nemôže byť výsadou nejakej skupiny, takže ja chcem ako minister garantovať rovnosť pre každého,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Zneužívanie LGBT+ témy politikmi

Martin Macko z iniciatívy Inakosť hovorí, že politici neposilnili Policajný zbor v boji s pravicovým extrémizmom. „Nemáme pocit, že by došlo k nejakým zmenám, že by sa napríklad aj personálne posilnili kapacity na strane orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sa venujú napríklad extrémizmu,“ dodal Macko.

Šéf rezortu vnútra, naopak, spomína úspechy. „Pamätáte si, že sa nám podarilo v predstihu rozložiť ten plánovaný útok, ktorý bol na zhromaždenie Pride,“ povedal Matúš Šutaj Eštok.

Queer komunita hovorí aj o zneužívaní LGBT+ témy politikmi. „Máme kopec reálnych problémov aj v ekonomike, sociálnej sfére, ktoré sa budú prehlbovať a politici budú hľadať nejaké zástupné témy,“ povedal Martin Macko.

„Akékoľvek prejavy násilia do parlamentu nepatria. Tam patrí konštruktívny dialóg a venovanie sa problémom nie venovanie sa osobným sporom a podobnými vecami,“ povedal Matúš Šutaj Eštok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko