Na hlavný obsah

Farebné sny nesúvisia s psychickými problémami, tvrdia vedci. Ich farbu ovplyvňujú dva faktory

A to vek a prostredie, v ktorom človek vyrastal.

Farebné sny nesúvisia s psychickými problémami, tvrdia vedci. Ich farbu ovplyvňujú dva faktory
Ilustračná snímka spiacej ženy. Foto: Usnplash

Kedysi sa verilo, že väčšina ľudí má väčšinou čiernobiele sny, a myslelo sa, že farebné sny súvisia s psychickými problémami. Veda však odvtedy tieto mýty vyvrátila, uviedol denník The Washington Post.

Aj keď sa ľuďom často sníva čiernobielo, mnohí majú väčšinou farebné sny. Štúdia z roku 2017 ukázala, že účastníci výskumu videli farby v takmer 50 percentách svojich snov, zatiaľ čo čiernobiele tvorili len 10 percent. V prípade zvyšných 40 percent si respondenti nevedeli spomenúť, či videli nejakú farbu.

Tendencia snívať v odtieňoch sivej alebo vo farbe môže čiastočne ovplyvňovať vek aj to, kedy ľudia vyrastali. Až do 50. rokov 20. storočia veľká väčšina respondentov uvádzala, že sa im farebné sny snívali len občas, zriedkavo alebo nikdy. To sa pravdepodobne zmenilo s príchodom farebnej televízie.

V štúdii z roku 2008 sa zistilo, že ľudia starší ako 55 rokov – ktorí možno vyrastali bez farebnej televízie – uviedli, že videli farbu len v približne 34 percent svojich snov. Naopak, u ľudí mladších ako 25 rokov bolo toto číslo dvojnásobné.

Na otázku, či si po prebudení pamätajú farby vo svojich snoch, takmer 18 percent z prvej skupiny a 15 percent z druhej odpovedalo záporne.

Otázka pozornosti a pamäti

Neschopnosť spomenúť si, či sa nám snívajú farebné sny, môže poukazovať na zameranie sa na iné aspekty pri snívaní.

„Môže to byť otázka pozornosti a pamäti,“ hovorí Deirdre Barrettová, psychologička, ktorá študuje sny na Harvard Medical School a je tiež autorkou knihy The Committee of Sleep o úlohe snov.

Ako príklad uvádza skutočnosť, že zákazník si po večeri v reštaurácii pravdepodobne nebude pamätať farbu košele čašníka. Z toho nevyplýva, že košeľa nemá farbu, ale že si ju zákazník nevšimol, a preto si ju nezapamätal. Barrettová sa domnieva, že svet spánku a svet bdenia sú si v tomto ohľade podobné.

A môže sa to stať ešte zjavnejším, keď starneme. V roku 2011 výskumníci zverejnili výsledky dvoch prieskumov, ktoré od seba delí 16 rokov. Ukázali, že približne 80 percent účastníkov mladších ako 30 rokov potvrdilo farbu vo svojich snoch. U šesťdesiatnikov to bolo približne 20 percent.

Vo všeobecnosti platí, že spomínanie na sen vrátane všetkých detailov s vekom klesá, uzatvára Barrettová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet