Na hlavný obsah

Netanjahu vyzval členov mierovej misie OSN v Libanone, aby sa okamžite stiahli z oblastí bojov

Stali sa vraj rukojemníkmi Hizballáhu.

Netanjahu vyzval členov mierovej misie OSN v Libanone, aby sa okamžite stiahli z oblastí bojov
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: lev radin/Alamy/Profimedia

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu (13. 10.) vyzval OSN na okamžitú evakuáciu príslušníkov mierovej misie OSN v Libanone UNIFIL z oblastí bojov. Stali sa vraj rukojemníkmi libanonského militantného hnutia Hizballáh.

V uplynulých dňoch utrpelo zranenia viacero príslušníkov UNIFIL na juhu Libanonu, kde Izrael od minulého týždňa vykonáva operáciu proti šiitskému hnutiu.

„Pán generálny tajomník, odveďte jednotky UNIFIL do bezpečia. Treba to urobiť hneď, okamžite,“ uviedol Natanjahu vo videu, v ktorom sa po anglicky obracia na šéfa OSN Antónia Guterresa.

UNIFIL sa v posledných dňoch opakovane dostala pod izraelskú paľbu, čo vyvolalo medzinárodnú kritiku. V posledných dňoch sa v bojoch medzi Izraelom a Hizballáhom zranilo najmenej päť príslušníkov misie.

Netanjahu povedal, že izraelská armáda vyzvala OSN na evakuáciu vojakov opakovane. Ich prítomnosť v oblasti z nich robí rukojemníkov Hizballáhu, povedal izraelský premiér.

Izraelská armáda minulý týždeň začala pozemnú inváziu v libanonskej prihraničnej oblasti. Izrael tvrdí, že sa snaží zničiť vojenskú infraštruktúru hnutia Hizballáh, ktoré od vlaňajšieho októbra ostreľova sever Izraela. Podľa izraelskej armády využíva Hizballáh na skrývanie zbraní civilné objekty, hnutie to však popiera.

Pápež František v nedeľu podľa agentúry AFP vyzval na rešpektovanie modrých prilieb v konfliktnom regióne. „Cítim blízkosť ku všetkým zúčastneným národom v Palestíne, Izraeli, Libanone a žiadam, aby tam rešpektovali mierové sily OSN,“ vyhlásil František.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet