Na hlavný obsah

Pred dinosaurami vládli našej planéte obrovské stonožky. Vedcom sa naskytol nový pohľad

Vedci zistili, že sa podobali tým súčasným.

Boli väčšie ako autá a vážili desiatky kilogramov. Reč je o obrovských stonožkách, ktoré kedysi kraľovali našej planéte. Vedcom sa teraz prvýkrát podarilo pozrieť sa na ne bližšie a zistili, že sú podobné tým súčasným.

Človek nie je prvý živočíšny druh, ktorý vládne planéte. Pred ním tu boli dinosaury a ešte pred nimi stonožky. Približne pred 350 miliónmi rokov patrili medzi najväčšie predátory. Mali dva a pol metra na dĺžku a vyše pol metra na šírku. Vážili zhruba 45 kilogramov.

“Arthropleura je jeden z najväčších článkonožcov v histórii našej planéty, ktorého sme našli. Žili veľmi dávno, a to zväčša v Európe a v Severnej Amerike,” ozrejmil paleobiológ z Univerzity Clauda Bernarda v Lyone Mickael Lheritier.

Viac informácii o prehistorických stonožkách priniesol v relácii Aktuálne :24 redaktor Michal Cimerman:

Podľa vedcov sa im darilo veľmi dobre. Evolučné zmeny zvládali asi 50 miliónov rokov, potom vyhynuli. Zachovali sa iba ich fosílie, avšak bez hlavy. “Najväčšie pozostatky našli v Anglicku pred troma rokmi. Jeden stavec mal asi 12 centimetrov. Dokopy ich tieto tvory mali asi 20, čo znamená, že arthroplueri mali najmenej dva a pol metra,” dodal Lheritier.

Šťastie sa na výskumníkov usmialo, keď pomocou moderných zobrazovacích techník naskenovali pozostatky mladých prehistorických stonožiek. Mali okrúhlu hlavu s dvoma tykadlami, vyčnievajúcimi očami ako krab a malé ústa.

Nové poznatky ukázali, že staré stonožky sa podobali tým súčasným. Na rozdiel od nich sa veľké tvory pravdepodobne živili mŕtvymi zvieratami, ktoré zrejme vyhrabávali zo zeme. Nie je to však isté, pretože sa nezachoval ich tráviaci trakt, ani dýchacia sústava. Nie je teda vylúčené ani to, že kedysi žili vo vode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet