Na hlavný obsah

Za lepšie zarábajúcich ľudí budú musieť zamestnávatelia platiť vyššie odvody

Vyplýva to z konsolidačného balíka.

Za lepšie zarábajúcich ľudí budú musieť zamestnávatelia platiť vyššie odvody
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Za ľudí, ktorí zarábajú viac ako desaťtisíc eur, budú od nového roka zamestnávatelia platiť vyššie odvody. Zvýši sa maximálny vymeriavací základ pri sociálnom poistení a to zo sedemnásobku priemernej mzdy na jedenásťnásobok. Ide o opatrenie z konsolidačného balíčka.

Zmena sa dotkne zamestnancov, ktorí zarábajú v hrubom od desaťtisíc do 15 730 eur mesačne. Dnes za nich zamestnávateľ z hrubej mesačnej mzdy desaťtisíc platí odvody vo výške 3 400 eur. V budúcom roku zaplatí o 1 315 eur viac.

„Z celkovej ceny práce takéhoto zamestnanca si Slovensko zoberie 54 percent peňazí a napríklad taký český štát 42 percent,“ vysvetlil generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz.

Vyššiemu daňovo-odvodovému zaťaženiu práce sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Andrea Škutová:

„Daňovo-odvodové zaťaženie práce na Slovensku je druhé najvyššie v rámci Európskej únie. Pred nami je len Francúzsko, dokonca aj rakúsky zamestnanec zo svojej hrubej mzdy zarobí v čistom viac ako ten slovenský,“ priblížil finančný analytik OVB Slovensko Marián Búlik.

Pre zamestnávateľov sa títo ľudia stávajú drahšími. Obávajú sa, že zamestnanci budú odchádzať do zahraničia, kde sú odvody nižšie. Prišli by sme tak o výskumníkov, inžinierov a špecialistov v rôznych oblastiach.

Odchod do zahraničia?

,,Ak by sa len takýto človek odsťahoval napríklad do Českej republiky a preráta si to, tak mu mesačne v čistom zostane skoro 900 eur navyše pri základnom plate 15-tisíc eur v hrubom za jeden rok,“ doplnil Lasz.

,,Je veľmi pravdepodobné, že časť týchto ľudí sa v rámci vnútorných procesov vo firmách, ktoré pôsobia na viacerých trhoch, presunú niekde inde, napríklad do Českej republiky. A potom prácu, ktorú vykonávajú, si v rámci vnútropodnikového fakturovania budú vlastne objednávať u svojej dcéry alebo inej zložky,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Vyššia záťaž pre bohatších

S vyššími sociálnymi odvodmi sa síce zníži deficit sociálnej poisťovne, no výška sociálnych dávok ostane rovnaká.

,,Nebudú mať o nič lepší dôchodok a z tohto pohľadu je to svojím spôsobom neférové. V zahraničí tiež sú vo väčšine krajín, dokonca možno v skoro vo všetkých krajinách Európskej únie, maximálne vymeriavacie základy pre platenie sociálnych odvodov. Celá ich výška platených odvodov je zohľadnená pri výpočte novo priznávaných starobných alebo predčasných starobných dôchodkov,“ spresnil ekonóm Ľuboš Pavelka.

Vyššie odvodové stropy majú do rozpočtu priniesť približne 88 miliónov eur. „Chceme, aby sa bohatí poskladali na konsolidáciu práve nižšie príjmovým. Aby nižšie príjmoví ľudia mali dopad konsolidácie čo najmenší,“ vyhlásil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Ekonómovia hovoria, že vysokopríjmových ľudí je na Slovensku málo. Napriek tomu ich tu potrebujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika