Na hlavný obsah

Rusko chce zakázať fenomén chodenia po štyroch a nosenie chvostov. Trend začal japonský šprintér

Ruská Štátna duma už pripravuje návrh zákona.

Rusko chce zakázať fenomén chodenia po štyroch a nosenie chvostov. Trend začal japonský šprintér
Japonský šprintér Kenichi Ito. Foto: ČTK/AP/Koji Sasahara

V Rusku sa o takzvaných kvadrobéroch hovorí natoľko, že tamojšia vláda chce ľuďom zakázať akýkoľvek prejav, ktorý sa s týmto fenoménom spája. Ide napríklad o nosenie masiek a chvostov.

Predpokladá sa, že s týmto trendom začal japonský šprintér Kenichi Ito. Vytvoril svetový rekord v behu po štyroch končatinách, pričom imitoval beh opice.

Rovnako ako tento športovec, aj mladí ľudia po celom svete napodobňujú zvieratá, používajú ruky aj nohy, imitujú špecifické zvuky a pohyby, používajú masky a kostýmy, nosia aj rukavice a topánky s labkami či chvosty.

Kvadrobéri sa od ostatných subkultúr odlišujú tým, že sa snažia zdôrazňovať športový charakter svojich aktivít. Ide teda o druh športu.

Zákazu novodobého fenoménu v Rusku sa v rozhlasovej relácii Dobré ráno, Slovensko! venovala redaktorka Kristína Chrenková:

Diskusiu odštartovalo video z koncertu

Záujem v Rusku vyvolalo jedno video, na ktorom ruská popová speváčka kritizovala mladú fanúšičku, ktorá vyšla na pódium v mačacej maske a s chvostom, lebo nemohla nájsť v dave svojich rodičov.

Speváčka sa jej spýtala, prečo sa takto oblieka, čo odštartovalo “krik” v publiku, ale spustilo to aj vlnu kritiky na sociálnych sieťach.

Rusko chce teda túto športovú aktivitu v maskách teraz zakázať. Ruská Štátna duma pripravuje návrh zákona, ktorý má „zakázať propagandu deštruktívnych ideológií vrátane takzvaného kvadrupleizmu“.

Často sa k tomuto trendu uchyľujú dospievajúci mladí ľudia alebo ľudia, ktorí sa podľa ruských úradov stali obeťami západnej propagandy, i keď tento trend či šport pochádza z Japonska. Po novom by sa malo trestať za správy o tejto subkultúre v médiách, filmoch alebo na internete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet