Na hlavný obsah

Skoro každý druhý Slovák má pôžičku: Kedy je rozumné si požičať a na čo si dať pozor?

Treba počítať s budúcimi situáciami a mať pripravenú nejakú rezervu.

Skoro každý druhý Slovák má pôžičku: Kedy je rozumné si požičať a na čo si dať pozor?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac ako 41 percent Slovákov, teda skoro každý druhý, má pôžičku. Pričom až štvrtina má záväzky vyššie ako 40-tisíc. Nevýhodná či nezodpovedná pôžička dokáže poriadne rozhádzať rodinné financie. Máme pri požičiavaní si z bánk alebo iných inštitúcií dodržiavať aj nejaké pravidlá? Odpoveď na to sme vám priniesli v relácii Peniaze.

“Určite áno. Hneď to prvé pravidlo by malo byť naozaj si dobre zvážiť, či úver potrebujem. Je dobre si urobiť porovnanie ponúkaných úverov. Ľudia často využívajú to, že začnú riešiť úver vo svojej banke, kde sú klienti. Dá sa aj predpokladať, že tam môžu získať výhodné podmienky, ale nie vždy to musí byť pravidlo,“ uviedol riaditeľ back office a procesného vývoja FINGO Zoltán Čikes.

Správny typ úveru

Je tiež dôležité vybrať si správny typ úveru. “Úverov existuje viacero. Na kúpu bývania dnes už asi každý vie, že je najlepší úver hypotéka. Ale menších alebo krátkodobých úverov, ako je spotrebný úver, kreditná karta, povolené prečerpanie, tak tam je naozaj dobre aj správne vyhodnotiť účel, na ktorý úver potrebujem, či je typ úveru, ktorý si beriem, správny,“ pokračoval Čikes.

Aké pravidlá by sme mali dodržiavať pri pôžičkách a požičiavaní si z bánk sme sa venovali v relácii Peniaze:

“Určite by sme si nemali brať pôžičky na veci, ktoré nám možno ešte zvyšujú náklady. Hovorí sa, že najhorší úver je na auto, hlavne na nové auto. Pretože okrem toho, že musím splácať úver, tak mi vznikajú ďalšie náklady na opravu, servis, tankovanie. Vždy treba veľmi myslieť na to, že je dobré mať nejakú rezervu na splácanie. Nenastavovať si splácanie od nuly do nuly,“ dodal Čikes.

Podľa Čikesa treba počítať s budúcimi situáciami a mať pripravenú nejakú rezervu. “Je také pravidlo, ktoré hovorí, že výška splátok úveru by nemala presiahnuť viac ako 30 percent príjmov alebo nejakého mesačného rodinného rozpočtu, ktorý mi prichádza,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika