Na hlavný obsah

Každý úver treba dobre zvážiť. Ktorí ľudia by si nemali peniaze požičiavať vôbec?

Pri každom úvere vrátime banke v konečnom dôsledku viac.

Každý úver treba dobre zvážiť. Ktorí ľudia by si nemali peniaze požičiavať vôbec?
Ilustračná snímka ženy v banke. Foto: STVR

Aký je život na dlh? Ste typ, ktorý denne rozmýšľa nad tým, či mu vyjde na splátky úveru, alebo opačne, ten, ktorý ich berie prirodzene? Alebo spadáte do tej skupiny ľudí, ktorí hovoria, zakrývaj sa len takou perinou, na akú máš a úver by si nikdy nevzali? Téme sme sa venovali v relácii Peniaze.

“Máme takých ľudí, ktorí sú úzkostnejší, sú takí v systéme, pre nich to asi veľmi nie je. Potom sú takí, ktorí si to vedia dovoliť a zahodia to za hlavu. Ale tiež ich to asi nakoniec, keďže dlhy sa niekde na konci platia, dostihne,“ vyhlásila psychologička Sylvia Dančiaková.

“Život na dlh určite nie je pre každého. Vždy si treba uvedomiť, že život na dlh je v podstate nákladnejší, ako život bez dlhu. Pretože každý úver alebo suma peňazí, ktorú si od banky požičiame, v konečnom dôsledku jej vrátime určite viac. Tým pádom účel, na ktorý sme úver použili, či už napríklad kúpa auta, alebo dovolenka, sa tým pádom vlastne ešte predražuje a ochudobňuje náš rodinný rozpočet,“ uviedol riaditeľ back office a procesného vývoja FINGO Zoltán Čikes.

Ideálne investičný úver

“Pri každom úvere je naozaj dobré si zvážiť, či úver naozaj potrebujem, je ideálne ak je investičný. To znamená, že si úver od banky zoberiem, ale vďaka tomu získam nejaký benefit, znížia sa mi náklady často využívané práve pri hypotéke, kde mi potom odpadne nutnosť nejakého nájmu,“ pokračoval Čikes.

“V prípade spotrebných úverov to môžu byť zase nejaké investície do domácnosti, nákup kvalitnejších okien, nižších nákladov energie,“ uzavrel Čikes.

Tomu, že život na dlh nie je pre každého sme sa venovali v relácii Peniaze:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika