Na hlavný obsah

Ľuboš Blaha pricestoval do Moskvy: Ospravedlnil sa za “rusofóbiu na Západe“

Na Červenom námestí v Moskve vyjadroval Rusku priateľstvo.

Ľuboš Blaha pricestoval do Moskvy: Ospravedlnil sa za “rusofóbiu na Západe“
Ľuboš Blaha v Moskve. Foto: Telegram/Ľuboš Blaha

Europoslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) prišiel do Ruska. Vyhlásil, že sa chce poďakovať za oslobodenie od fašizmu a ospravedlniť sa za to, čo označil ako rusofóbiu na Západe.

Jeho výpravu si všimli slovenské aj ruské médiá. Blaha je všeobecne považovaný za najviac proruského politika na Slovensku. Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa výrazne zhoršili po tom, čo vojská vyslané ruským prezidentom Vladimirom Putinom napadli Ukrajinu.

„Rusko je stále krásne, stále múdre, stále vyspelé. Prišiel som sa poďakovať za oslobodenie od fašizmu. A ospravedlniť sa za rusofóbiu na Západe,“ uviedol slovenský europoslanec na platforme Telegram.

Na sieti zároveň zverejnil video, na ktorom je vidieť, ako sa prechádza po Červenom námestí a vyjadruje Rusku priateľstvo. „Fašizmus a vojna prichádzajú zo Západu, sloboda a mier prichádza z Východu,“ tvrdí okrem iného Blaha.

Vo videu sa tiež ospravedlňuje za to, čo označuje ako „vojnové, nenávistné a doslova fašistické rezolúcie, ktoré prijímajú v Európskom parlamente proti Rusku.“

Na záberoch je následne vidieť, ako so študentami, ktorých označil za Slovákov študujúcich na moskovskej diplomatickej škole MGIMO, kladie červené karafiáty a klania sa pri hrobe neznámeho vojaka a pamätníku sovietskeho maršala Georgija Žukova.

Blaha sa chce zviditeľniť, myslí si PS

Cesta Ľuboša Blahu do Moskvy je cynickým divadlom, ktorým sa chce zviditeľniť a odviesť pozornosť od zlyhaní vlády Smeru, od medzinárodnej hanby a Ficovej drahoty, vyhlásil podpredseda Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko Martin Hojsík.

“Pre lajky na Telegrame povie Blaha čokoľvek. A keďže v súčasnosti je tam populárny obdiv k diktátorom, ocitá sa europoslanec v čoraz nedôstojnejšom predklone voči Vladimirovi Putinovi a jemu podobným,” poznamenal Hojsík, ktorý je Európskom parlamente členom frakcie Obnovme Európy.

Blahovi očividne prekáža spravodlivý boj Ukrajincov za vlastnú zem a slobodu. “Na rozdiel od Smeru, v Progresívnom Slovensku vieme, že proti zlu a diktatúre treba bojovať, čo je aj o  dkazom Slovenského národného povstania. Nenecháme sa zastrašiť človekom, ktorý by v tradícii československých komunistov vítal okupantov na slovenských hraniciach,” zdôraznil Hojsík.

Slováci a Slovenky si vybrali život v Európskej únii a členstvo v NATO, pripomenul podpredseda PS Tomáš Valášek. “Len prednedávnom oznámilo ministerstvo obrany, že navyšuje výrobu munície, ktorá bude smerovať aj na Ukrajinu. Tým ste sa v Moskve pochválili?” opýtal sa Valášek.

“Zakrývate zlyhania vlády. Namiesto funkčného zdravotníctva ste priniesli kolaps nemocničných oddelení, namiesto lacnejších potravín ste priniesli Ficovu drahotu. A namiesto mieru ste priniesli medzinárodnú hanbu. Celkom slušné na ledva rok vládnutia,” uzavrel Valášek.

Zmenený postoj Slovenska

Ruské vojská vpadli na Ukrajinu 24. februára 2022, pričom Putin tvrdil, že cieľom takzvanej „špeciálnej vojenskej operácie“, ako ruské úrady agresiu proti susednej krajine nazývajú, je okrem iného „denacifikácia a demilitarizácia“ Ukrajiny.

Kyjev a jeho západní partneri podobné tvrdenia Moskvy odmietajú s tým, že sú len zámienkou na získanie ukrajinského územia. Západné krajiny na Rusko v reakcii na jeho agresiu proti susednej krajine uvalili sankcie.

Slováci zvolili Blahu zo strany Smer-SD premiéra Roberta Fica europoslancom tento rok v júni. Ficova vláda po nástupe do úradu vlani na jeseň zmenila predchádzajúci postoj Slovenska, ktoré podporovalo Ukrajinu aj dodávkami zbraní, a zastavila vojenskú pomoc Kyjevu zo štátnych zásob.

Bratislava teraz kritizuje protiruské sankcie a podľa Fica by sa mala EÚ postupne snažiť o normalizáciu vzťahov s Ruskom. Slovensko pod jeho vedením ale zároveň nezrušilo komerčné dodávky zbraní, humanitárnu pomoc či vývoz elektriny na Ukrajinu.

Blaha pricestoval do Moskvy nedlho po tom, ako sa jeho spolustranník a minister zahraničia Juraj Blanár stretol na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, poznamenal Štandard.

Ruské médiá si všímajú Blahove ospravedlnenia. Napríklad agentúra RIA Novosti správu obdržala titulkom: Europoslanec zo Slovenska sa prišiel do Moskvy ospravedlniť za rusofóbiu na Západe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko