Na hlavný obsah

V Európe sa vyskytla nebezpečná salmonela. Zdrojom nákazy je zrejme kontaminovaná rukola z Talianska

Úrady varujú pred vypuknutím epidémie v troch krajinách.

V Európe sa vyskytla nebezpečná salmonela. Zdrojom nákazy je zrejme kontaminovaná rukola z Talianska
Ilustračná snímka rukoly. Foto: pixabay.com

V Európe sa objavila nebezpečná salmonela a úrady varujú pred vypuknutím epidémie v Nemecku, Rakúsku a Dánsku. Informoval o tom nemecký denník Bild a český portál CNN Prima News.

Predpokladaným zdrojom nákazy je rukola z Talianska. Podľa denníka Bild bolo v Európe hlásených dokopy už vyše 130 prípadov.

Inštitút Roberta Kocha (RKI) v septembri v Nemecku zaznamenal 98 prípadov, web foodsafetynews.com uviedol, že v Dánsku zaznamenali 23 prípadov a v Rakúsku 16.

Denník Bild upozorňuje, že v rokoch 2015 až 2023 v Nemecku zaznamenali len jeden až šesť prípadov ochorenia, ktoré spôsobuje baktéria salmonella umbilo, ročne.

Podľa RKI sa prvé prípady ochorenia objavili v Nemecku už koncom júla. zatiaľ úrady nehlásili žiadne úmrtia. „Možno predpokladať, že väčšinu prípadov zrejme spôsobila kontaminovaná rukola,“ napísal Bild.

Český web približuje, že Salmonella umbilo je podtyp baktérie druhu Salmonella enterica, avšak podobne ako iné typy salmonely spôsobuje infekcie u ľudí. Medzi typické príznaky patrí hnačka, bolesti a kŕče v bruchu, nevoľnosť a zvracanie či horúčka. Ťažký priebeh môžu mať najmä malé deti, starší ľudia či osoby s oslabeným imunitným systémom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet