Na hlavný obsah

Vláda peniaze na zdravotníctvo nájde, nie však vďaka šikovnosti nového ministra, myslí si politológ

Za stav rezortu podľa neho môže chýbajúca vízia premiéra.

Vláda peniaze na zdravotníctvo nájde, nie však vďaka šikovnosti nového ministra, myslí si politológ
Premiér Robert Fico. Foto: SITA/Milan Illík

Podľa politológa Trenčianskej univerzity A. Dubčeka Miroslava Řádeka vláda peniaze na stabilizáciu v zdravotníctve nájde.

Tvrdí, že v tomto prípade nejde o šikovnosť nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD), ale skôr o krok na upokojenie situácie so zdravotníkmi. Povedal to v rozhovore pre Aktuálne :24.

„Nemyslím, že by to zapríčinil len zázračný príchod nového ministra, ale že vláda tu ustupuje tlaku celej lekárskej komunity a snaží sa opraviť veci tam, kde sa ešte dá,“ povedal Řádek.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) si podľa neho nechal „akýsi zázračný šuflíček, odkiaľ bude chcieť vyťahovať nejaké skryté peniaze“.

Ficovi chýba vízia

Nového ministra zdravotníctva podľa politológa čakajú obrovské výzvy. „Každý minister prichádzal s veľkými víziami a plánmi a verme, že aj s úprimným ľudským a profesionálnym záujmom o zlepšenie podmienok v zdravotníctve. Vždy sa ale vyskytli okolnosti, ktoré tomu zabránili. A vždy boli buď politického, alebo ekonomického charakteru,“ vysvetlil.

Príčinu vidí v samotnom premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). „Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odišla, lebo necítila podporu od predsedu vlády. Ten už v predchádzajúcich vládach vymenil viacero ministrov zdravotníctva a mám pocit, že práve predsedovi vlády chýba jeho vlastná vízia toho, čo by malo byť v zdravotníctve urobené,“ skonštatoval Řádek.

Kamila Šaška podľa neho čaká „tvrdá hra o peniaze“. „Nielen peniaze, ktoré získa od vlády, ale aj o peniaze, ktoré bude schopný nájsť vo vnútorných rezervách celého systému,“ povedal.

Za výhodu nového ministra zdravotníctva považuje fakt, že je ekonóm. „Snáď sa mu bude dariť prijímať a hľadať systémové riešenia, ktoré budú zvyšovať kvalitu nášho zdravotníctva,“ dodal.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Miroslavom Řádekom o aktuálnej politickej situácii z Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika