Na hlavný obsah

ZMOS nepodporí návrh rozpočtu, ak štát nevyplatí jednorazové odmeny pre zamestnancov samospráv

Odmeny by mali byť vo výške 800 eur.

ZMOS nepodporí návrh rozpočtu, ak štát nevyplatí jednorazové odmeny pre zamestnancov samospráv
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada vládu SR, aby vyplatila jednorazové odmeny pre zamestnancov v samosprávach. Návrh rozpočtu na rok 2025 inak nepodporia.

Jednorazové odmeny by mali byť vo výške 800 eur. To predstavuje celkovo sumu 87 miliónov eur. Po pondelkovej tripartite to uviedol predseda ZMOS-u Jozef Božik.

„Pokiaľ ide o stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska k návrhu štátneho rozpočtu, ZMOS podporil štátny rozpočet s pripomienkami. Tých pripomienok je viacero. Začnem tou prvou, na ktorú ste sa pýtali ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD). Ide o otázku odmien, respektíve jednorazových odmien vo výške 800 eur plus odvody, predstavuje to čiastku 1100 eur,“ povedal Božik.

Zdôraznil, že je to pripomienka, na ktorej bude ZMOS trvať. Chcú, aby zamestnanci v mestách a obciach dostali odmenu už budúci rok. Predseda združenia ďalej upozornil, že z dôvodu nedostatku financií majú už v súčasnosti viaceré samosprávy problémy s udržiavaním športovísk.

Problémom je aj udržiavanie plavární či zimných štadiónov. Niektoré budú musieť v budúcom roku aj z dôvodu konsolidácie zavrieť.

Božik doplnil, že samosprávy sa majú zle už od roku 2022 a bude to pokračovať ďalej. ZMOS súhlasí s tým, že konsolidácia je nevyhnutná, no nemôže byť na úkor samospráv a služieb pre občanov. Ako príklad predseda združenia uviedol daň z príjmov fyzických osôb, ktorá v rokoch 2023 a 2024 znamenala pre samosprávy výpadok pol miliardy eur.

Samosprávy podľa neho negatívne ovplyvní aj úprava rodičovského dôchodku, ktorý bude po novom poskytovaný cez dve percentá z dane z príjmu detí. „Pokiaľ si uplatní každý asignáciu a pokiaľ má každý to šťastie, že má ešte žijúcich oboch rodičov, ten výpadok môže byť aj na úrovni 100 miliónov eur,“ uzavrel Božik.

Téme sa v Správach venovala aj redaktorka STVR Andrea Škutová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika