Na hlavný obsah

V Novej Bošáci už mesiac nemôžu piť vodu zo svojich studní. O jej kvalite rozhodnú hygienici

Ľudia volajú po vybudovaní vodovodu.

V Novej Bošáci už mesiac nemôžu piť vodu zo svojich studní. O jej kvalite rozhodnú hygienici
Odoberanie vzoriek vody v Novej Bošáci. Foto: STVR

Naplavený neporiadok z domov už upratali, no stále nemôžu piť vodu zo studní. Dozvuky po povodniach pociťujú v Novej Bošáci pri Novom Meste nad Váhom ešte aj dnes. Vzorky zo studní im prišli odobrať hygienici.

Dom pani Anny Černej, ako aj desiatky ďalších zasiahla v polovici septembra veľká povodeň. Škody na majetku boli vysoké.

„Zatopila asi 40 až 50 domácností, z toho asi 20 malo zasiahnuté aj studne,“ priblížil starosta obce Nová Bošáca Ján Žucha.

Valiaca sa voda aj s nežiaducim biologickým materiálom mohla studne kontaminovať. Ľudia z nich už mesiac vodu nepijú.

„Je tam riziko, že mohlo dôjsť ku kontaminácii vody fekálnymi baktériami. Existuje riziko hnačkových ochorení ako aj vírusového bakteriálneho pôvodu,“ vysvetlil pracovník na úseku odboru vôd Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Trenčín Martin Gašpárek.

„Obecný vodovod tu nie je, každý je tu odkázaný na svoju vodu, každý má studňu vykopanú,“ povedal obyvateľ obce Nová Bošáca Pavol Kusenda. Anna Černá priblížila, že používali balené vody a na varenie sa voda prevárala.

Testovaniu vody v studniach v Novej Bošáci po povodniach sa v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Miestni volajú po vybudovaní vodovodu

Obyvatelia si studne vyčerpali a vydezinfikovali. Kvalitu vôd v nich prišli preveriť hygienici. Odobrali štyri vzorky. „V domácnosti sa berú vzorky na chémiu do plastovej fľaše, na mikrobiológiu do sklenej, zvlášť na mangán a železo,“ vysvetlil Martin Gašpárek.

Výsledky oznámia hygienici obyvateľom do dvoch týždňov. Dovtedy musia kupovať balenú vodu. „Dostane sa informácia v akom stave je studňa, aká je tam pitná voda, či sú tam fekálne baktérie, ale aj chemické znečistenia, dusičňany, dusitany. A či majú čistiť studňu alebo ju úplne vyčerpať,“ dodal Gašpárek.

Ľudia volajú po vybudovaní vodovodu. Je to však náročný proces, obec tvoria roztrúsené osady. „Máme 21 osád, samotná výstavba vodovodu aj kanalizácie by bola komplikovaná,“ dodal starosta Ján Žucha.

Vedenie obce však nie je nečinné. Na výstavbu vodovodu má pripravenú projektovú dokumentáciu v rozsahu územného konania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny