Na hlavný obsah

Experti hodnotia dvojzápas Ligy národov: Vyzdvihli mentalitu hráčov. Zhodli sa však na tom, že tím ukázal slabší herný výkon

K výhre nad Azerbajdžanom podľa expertov pomohlo vylúčenie súperovho hráča.

Experti hodnotia dvojzápas Ligy národov: Vyzdvihli mentalitu hráčov. Zhodli sa však na tom, že tím ukázal slabší herný výkon
Futbaloví experti Marián Zeman, Peter Ďuriš, Ján Kocian a Róbert Vittek. Foto: STVR

Slovenskí futbalisti vyťažili z októbrového dvojzápasu Ligy národov štyri body. Na bratislavskom Tehelnom poli vybojovali so Švédskom remízu 2:2, v Baku vyhrali nad Azerbajdžanom 3:1. Po odohraní štyroch zápasov sú v tabuľke 1. skupiny C-divízie naďalej druhí len o skóre za vedúcim Švédskom.

K dvojzápasu Ligy národov sa pre STVR vyjadrili aj slovenskí futbaloví experti a bývalí reprezentanti. Káder, ktorý poznačili rozsiahle hráčske straty, ukázal podľa odborníkov slabší herný výkon.

“Veľmi poučný zraz pre náš tím. Zápas so Švédskom nás stál veľa síl. Klobúk dole pred mentalitou hráčov v druhom polčase, zápas sme mohli dokonca vyhrať. V Azerbajdžane boli hráči vyčerpaní, neskoro dostupovali, nestíhali. Hráči dozrievajú, aj po tak nepeknom futbale. Ale výsledkovo v poriadku, zápas zvládli, to podčiarkuje, že Slovensko sa stáva veľké mužstvo,“ uznal bývalý futbalista Peter Ďuriš.

Víťazstvo nad Azerbajdžanom sa rodilo ťažko

“Nedostali sme sa v zápase do laufu, do momentu, kedy začneme s entuziazmom hrať. Proti Azerbajdžanu chýbala našim hráčom iskra, najväčším dôvodom bolo, že mali ten zápas ešte v nohách. Našťastie nám pomohlo vylúčenie súperovho hráča. Klobúk dole, ako to naši v druhom polčase zvládli,“ skonštatoval bývalý reprezentant Marián Zeman.

Podľa bývalého trénera Jána Kociana sa víťazstvo proti Azerbajdžanu rodilo tvrdo a ťažko. “Po zápase so Švédskom mali hráči ťažké nohy, bolo to na nich vidno,“ povedal.

Kocian si myslel, že úvodný gól zápasu slovenským futbalistom pomôže. “Paradoxne nám ublížil v tom, že sme loptu len držali na kopačkách, neboli sme až takí aktívni a efektívni, nevytvárali sme si šance. Nakoniec sme boli za pasivitu potrestaní vyrovnávajúcim gólom. Potom sa to otočilo v náš prospech, prejavila sa kvalita, pomohlo nám k tomu aj vylúčenie,“ konštatoval.

“Výsledkovo sa to zvládlo, herne asi trošku menej. Nikto ale nepozerá na hernú stránku. Asi si to tréneri predstavovali trochu inak, ale myslím si, že pred týmto dvojzápasom by štyri body určite všetci brali,“ pridal sa Róbert Vittek.

Horšie prvé polčasy

Horšie sekvencie zápasov odohrali v októbri naši v prvých polčasoch. “V obidvoch zápasoch asi nebudeme spokojní s tým, čo sme predviedli, hlavne v prvých polčasoch. Tréneri musia prísť na to, kde bola chyba, čo nefungovalo. Máme mužstvo, ktoré vie vyhrávať aj také zápasy, v ktorých sa to nevyvíja podľa predstáv,“ vyhlásil Zeman.

“Pred týmito dvomi zápasmi sme mali prvé polčasy ďaleko lepšie a bol kritizovaný druhý polčas. V zápase so Švédskom sme hrali proti silnému súperovi, ktorý nás mal prečítaných. Ani Anglicko alebo Belgicko /na EURO 2024, pozn./ nás nedostali pod taký tlak ako Švédi. V zápase proti Azerbajdžanu to bolo dosť o únave. Bol nad nami výkričník, že musíme vyhrať a potrebujeme tri body,“ uviedol Kocian.

Dodal, že mužstvo má podľa neho svoju kvalitu a mentálnu silu, aby vedelo, ako aj “relatívne slabších súperov“ zlomiť.

Hru ovplyvnili zranenia

Slovenský tím poznačili aj straty viacerých hráčov. Podľa expertov sa to prejavilo na hre.

“Je tam 12 až 13 hráčov, ktorí reprezentáciu ťahajú už veľa zápasov. Najviac mi tam chýbal Ďuro Kucka. Marek Rodák perfektne zastúpil Dúbravku. Trojica Lobotka – Kucka – Duda sa vypracovala tak, že je momentálne priorita,“ uznal Kocian.

“Na majstrovstvách Európy sme ukázali, ako by to mohlo vyzerať. Teraz sme sa od toho vzdialili. Mohli byť na to rôzne dôvody, či už herné výpadky dôležitých hráčov a zranenia. Nemáme taký široký káder, aby sme ich dokázali všetkých v každom zápase nahradiť,“ skonštatoval Vittek.

Bývalý reprezentant a odchovanec Slovana Bratislava uznal, že zápasy proti papierovo slabším súperom Slovákom historicky nešli. “Bolo vidieť, že kvalita by mala byť na našej strane, my sme ju jednoducho nepreniesli na ihrisko. Treba povedať, že nám veľmi pomohlo vylúčenie súperovho hráča v zápase proti Azerbajdžanu, to nakoniec rozhodlo,“ dodal pre STVR Vittek.

O mesiac našich čaká v Lige národov kľúčový zápas vo Švédsku a domáci súboj s Estónskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport