Na hlavný obsah

Nevidiaci a slabozrakí sú často pri prechode cez cestu v nebezpečnej situácii. Polícia preverovala reakcie vodičov

Policajti kontrolovala vodičov počas Svetového dňa bielej palice.

Nevidiaci a slabozrakí sú často pri prechode cez cestu v nebezpečnej situácii. Polícia preverovala reakcie vodičov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Pomocou bielej palice sa nevidiaci vedia pohybovať v meste. Stále ich však ohrozujú najmä nepozorní vodiči. Počas Svetového dňa bielej palice ich preto policajti upozorňovali, ako sa majú správať, keď vidia na priechode ľudí s bielou palicou.

Únia nevidiacich a slabozrakých a hliadky dopravnej polície si preverili v 37 mestách, ako vodiči reagujú na nevidiacich na priechodoch pre chodcov.

„Našou prioritou je zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, ochrana života a zdravia účastníkov cestnej premávky,“ priblížil riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Juraj Tlacháč.

Ako pristupovať k nevidiacim a slabozrakým priblížila v Správach redaktorka STVR Miriam Čerešníková:

Nevidiaci a slabozrakí sa na cestách často ocitajú v nebezpečných situáciách. „Keď sú napríklad dva pruhy, ktoré idú rovnakým smerom, jeden vodič zastaví v prvom pruhu, ja začnem prechádzať cez cestu a druhý vodič v ďalšom pruhu nezastaví. Ja nepočujem v tom momente to auto, ktoré prechádza v tom druhom pruhu,“ vysvetlil nevidiaci Michal Homola.

Keď chce nevidiaci prejsť cez priechod pre chodcov, zodvihne bielu palicu do výšky pása. V tejto polohe ju drží pár sekúnd.

„Niektorí vodiči zvyknú zastaviť a trúbiť, čo nie je správne. Pretože my nevieme, či môžeme prejsť alebo nemôžeme prejsť,“ objasnila slabozraká Vanesa Richterová.

Vidiaci chodci by nemali zrakovo postihnutých ľudí ťahať, tlačiť ani im vyberať inú trasu. „Keď vy ho odnesiete alebo teda odvediete niekam, kde to nepozná, tak ho necháte v neznámom prostredí odkázaného opäť na pomoc niekoho ďalšieho,“ upozornila PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Eliška Fričovská.

Tohtoročný Deň bielej palice sa na cestách skončil s horším výsledkom ako vlani. Takmer 20 percent vodičov nezastavilo na signál chodca s bielou palicou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko