Na hlavný obsah

Krajčírky SND šijú na barovom pulte či jedálenských stoloch. Dielne nemajú náhradné priestory

Náhradné priestory pre umelcov nie sú plne k dispozícii.

Krajčírky SND šijú na barovom pulte či jedálenských stoloch. Dielne nemajú náhradné priestory
Krajčírky v provizórnych podmienkach. Foto: STVR

Umelecko-dekoračné dielne Slovenského národného divadla (SND) ani po začiatku sezóny nemajú náhradné priestory, v ktorých by remeselníci mohli pracovať. Vyplynulo to z prieskumu poslancov kultúrneho výboru Národnej rady v SND.

Riaditeľka SND tento stav poslancom vysvetlila tak, že náhradné priestory, ktoré zabezpečovalo bývalé vedenie, neboli vyhovujúce.

Prečo umelcom chýbajú priestory na prácu zisťovala v Správach redaktorka STVR Andrea Šeligová:

Krajčírky šijú divadelné kostýmy na barovom pulte či jedálenských stoloch. Kým pôvodné dielne na Mliekárenskej ulici prechádzajú rekonštrukciou, náhradné priestory nie sú plne k dispozícii.

„My dodnes nevieme, či divadlo vôbec bude môcť mať zabezpečenú prevádzku kvôli dielňam, lebo to je ten prúser, čo sa tu stalo. Tu sa sťahuje do priestorov, ktoré sú absolútne nevyhovujúce. Stojí výroba kostýmov, výroba scény a nikto nevie, čo bude o tri, o štyri mesiace,“ skonštatoval člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

„Vedenie priznalo, že kostýmové prevádzky, ktoré sú v súčasnosti v tejto budove, sú prevádzkované v rozpore so zákonom. Argumentácia zo strany vedenia SND bola taká, že náhradné priestory v Lamači, kde prevádzky pôvodne mali byť, sú nevyhovujúce,“ uviedla podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Podľa bývalého riaditeľa SND problém vznikol, keď niekoľko týždňov po jeho odvolaní nezvolili nového štatutára a sťahovanie do náhradných priestorov nemal kto riadiť.

„Mal som niekoľko telefonátov s majiteľmi toho priestoru. Mám informáciu, že pani Ťapáková nekomunikovala s majiteľmi obchodného domu v Lamači. Priestor do dnešného dňa nie je oficiálne prevzatý, napriek tomu tam beží výroba,“ informoval bývalý riaditeľ SND Matej Drlička.

Budova v Lamači je nevyhovujúca

Súčasné vedenie divadla poslancom parlamentu vysvetlilo, že do budovy v Lamači zateká a priestory neboli pre zamestnancov bezpečné. Hoci krajčírsku výrobu presunuli do priestorov divadla, ostatné dielne v Lamači zostali.

„S týmto sa tu bývalé vedenie nevysporiadalo alebo vysporiadalo veľmi zle. Súčasné vedenie skutočne hasí, čo môže. A to nie je o politike, to nie je o činohre, to nie je o opere, to nie je zamestnancoch, ale to je o prevádzke, o existencii národného divadla,“ podotkol Jarjabek.

„Podstatné je, aby ďalej bežala rekonštrukcia priestorov na Mliekárenskej ulici. Boli sme informovaní o tom, že pokračuje. Otázka je, že kedy to bude a do akej miery bude úspešná,“ povedal člen Výboru NR SR pre kultúra a médiá Jozef Hajko (KDH).

Na dôvody vzniknutej situácie sme sa pýtali vedenia divadla. Do uzávierky nám neodpovedalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko