Na hlavný obsah

Rusko chce ovplyvniť výsledok prezidentských volieb v Moldavsku, tvrdia USA

Na sociálnych sieťach šíri dezinformácie.

Rusko chce ovplyvniť výsledok prezidentských volieb v Moldavsku, tvrdia USA
Moldavská vlajka. Foto: Unsplash

Rusko už minulo milióny dolárov na podkopávanie nadchádzajúcich moldavských prezidentských volieb, ktoré sa budú konať 20. októbra. Uviedol to v utorok (15. 10.) Biely dom.

„Rusko aktívne pracuje na podkopávaní moldavských volieb aj integrácie (tejto krajiny) do EÚ,“ povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Rusko podľa jeho slov využíva finančné prostriedky na šírenie dezinformácií prostredníctvom sociálnych sietí aj na podporu proruských strán.

Moldavské bezpečnostné služby nedávno uviedli, že Rusko minulo približne 100 miliónov eur na podkopanie volebného procesu v snahe prinútiť Moldavčanov hlasovať proti užším vzťahom s EÚ.

Začiatkom októbra napríklad moldavské úrady odhalili rozsiahly program podvodov s voličmi, financovaný moldavským proruským oligarchom Ilanom Šorom. Ten zahŕňal prevod 15 miliónov amerických dolárov v prospech 130-tisíc Moldavčanov v rámci operácie zameranej na podplácanie voličov.

Europoslanci následne minulý týždeň prijali uznesenie, v ktorom ostro odsúdili stupňujúce sa záškodnícke aktivity, zasahovanie a hybridné operácie Ruska, ktoré ovplyvňujú obyvateľov Moldavska pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami a súbežnom referende o integrácii do EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet