Na hlavný obsah

KĽDR tvrdí, že do jej armády nastúpilo tento týždeň 1,4 milióna mladých ľudí

Napätie na Kórejskom polostrove narastá.

KĽDR tvrdí, že do jej armády nastúpilo tento týždeň 1,4 milióna mladých ľudí
Na snímke sa líder KĽDR KIm Čong-un zdraví s vojakmi. Foto: KCNA/EPA/Profimedia

Severokórejské štátne médiá tvrdia, že do armády vstúpilo od začiatku tohto týždňa 1,4 milióna ľudí. Komunistická diktatúra v čase rastúceho napätia vo vzťahoch s demokratickou Južnou Kóreou uviedla, že mladí vojaci sú pripravení bojovať vo vojne za zničenie susednej krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vojsko krajiny s 25 miliónmi obyvateľov sa od pondelka (14. 10.) rozrástlo najmä o mladých ľudí, okrem iného študentov, ktorí sú odhodlaní bojovať vo „svätej vojne za zničenie nepriateľa zbraňami revolúcie“, uviedla štátna agentúra KCNA.

Údajné posilňovanie armády nadväzuje na ostrú rétoriku Pchjongjangu. Ten v posledných týždňoch obviňuje Južnú Kóreu z nepriateľských aktivít a vyostruje napätie.

Severokórejská armáda v utorok (15. 10.) vyhodila do povetria dva úseky ciest, ktoré v militarizovanej zóne pri hraniciach spájali oba štáty. Južná Kórea na to reagovala varovnými výstrelmi.

„Ak vypukne vojna, Južná Kórea bude vymazaná z mapy. Keďže chce vojnu, sme pripravení ukončiť jej existenciu, „uviedla severokórejská agentúra. Podľa Reuters podobnú mobilizáciu KĽDR ohlásila aj pred rokom, keď bola namierená proti Spojeným štátom.

Podľa Kyjeva KĽDR nedávno tiež poslala až niekoľko tisíc vojakov, aby po boku Rusov bojovali vo vojne proti Ukrajine, ktorú Moskva pred viac ako dvoma a pol rokmi napadla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet