Na hlavný obsah

Potravinami plytváme napriek tomu, že sú stále drahšie. Najviac sa zvýšili ceny olejov a tukov

Naopak, mierne zlacnelo mäso.

Potravinami plytváme napriek tomu, že sú stále drahšie. Najviac sa zvýšili ceny olejov a tukov
Na snímke potraviny. Foto: STVR

Šestnásty október je aj Svetový deň potravy. Upriamuje pozornosť na to, že pravidelný prísun jedla nie je všade samozrejmosťou. Vo vyspelejších ekonomikách je Svetový deň potravy aj o zdravej výžive a predchádzaní plytvaniu jedlom.

Plytvaniu potravín sa na Slovensku nevyhýbame napriek tomu, že ich ceny stále rastú.

„Stále máme zvyšujúce sa ceny potravín aj na Slovensku. Inflácia potravín je cez tri percentá. Nemáme tu teda dvojciferné tempá, ktoré sme mali počas rokov 2022 a 2023, ale zdražovanie tu stále máme. Zjednodušene povedané, ak sme vlani urobili nákup potravín za 100 eur, tak teraz nás vyjde o viac ako tri eurá navyše,“ hovorí analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Najviac zdraželi oleje a tuky. „Tam medziročné zdraženie bolo až o 24 percent, ale napríklad mäso je lacnejšie o 0,9 percenta,“ upozorňuje Sadovská.

Nákup potravín na Slovensku ukrajuje z rodinného rozpočtu pomerne veľa. „Podľa údajov Štatistického úradu je to až 24 percent. Eurostat to prepočítava trochu inak, tam to vychádza okolo 20 percent. Tak, či tak, to nemení nič na tom, že v porovnaní s priemerom EÚ sme podstatne vyššie. Ten hovorí o 14 percentách,“ dodáva analytička.

Každý Slovák ročne vyhodí okolo 100 kilogramov potravinového odpadu. Z toho 67 percent pochádza z domácností. „Sú to často zvyšky nedojedeného jedla, často aj nerozbalené potraviny,“ hovorí Sadovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika