Na hlavný obsah

IC vlaky medzi Bratislavou a Košicami majú skončiť: Presný opak toho, čo robia ostatné štáty, reaguje dopravný inštitút

Cesta by sa predĺžila o desiatky minút.

IC vlaky medzi Bratislavou a Košicami majú skončiť: Presný opak toho, čo robia ostatné štáty, reaguje dopravný inštitút
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Maroš Černý

Národný dopravca plánuje zrušiť najrýchlejšie vlakové spojenie medzi Bratislavou a Košicami. IC vlaky by mali nahradiť častejšími expresmi. Cestovanie to však predĺži o desiatky minút.

Podľa dopravného inštitútu by zrušenie vlakov Intercity bolo presným opakom toho, čo robia iné štáty, ktoré železničnú dopravu zrýchľujú. Ministerstvo zatiaľ zámer dopravcu nekomentovalo.

Podľa odborníka na železnice Jiřího Kubáčka je rušenie IC vlakov racionálne. “Ide v podstate o náhradu štyroch nesystémových vlakov, ktoré systém skôr búrali, než mu pomáhali, deviatimi systémovými vlakmi. Výrazne sa zlepší spojenie medzi Košicami a Žilinou, pretože tam pribudne výrazne viac vlakov. Pravdepodobne to prispeje k stabilizácii grafikonu,“ uviedol.

To, že sa spojenie medzi Bratislavou a Košicami po zrušení IC vlakov predĺži približne o 40 minút, Kubáček za “príliš veľkú tragédiu nepovažuje“. “Rýchlosť nie je jediným parametrom, podľa ktorého sa hodnotí kvalita verejnej osobnej dopravy. Ďalšími dôležitými parametrami je spoľahlivosť a početnosť spojov,“ vyhlásil.

V tomto smere sa preto domnieva, že sa vyhovie väčšiemu počtu cestujúcich, než koľkým sa ublíži, tým, že sa Intercity vlaky zrušia. “IC vlaky pomerne zodpovedne orali prímestskú dopravu v okolí veľkých miest, čo nerobilo dobre,“ konštatoval Kubáček.

V komforte cestujúcich v porovnaní s ostatnými štátmi máme podľa odborníka na železnice veľké rezervy. “Zase taká tragédia v diaľkovej doprave oproti okolitým štátom to nie je. Máme k dispozícii celkom slušné vozne, dá sa sťažovať na to, že nie vo všetkých vlakoch sú reštauračné vozne,“ zhodnotil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko