Na hlavný obsah

Obnovenie ťažby v kameňolome rozdeľuje obec Lúky. Obyvatelia majú obavy, starosta obhajuje svoje rozhodnutie

V kameňolome v obci neďaleko Púchova ukončili ťažbu pred 30 rokmi.

Obnovenie ťažby v kameňolome rozdeľuje obec Lúky. Obyvatelia majú obavy, starosta obhajuje svoje rozhodnutie
Kameňolom pri obci Lúky. Foto: STVR

Mať kameňolom za domov by asi nikto nechcel. Kedysi dávno jeden fungoval neďaleko obce Lúky pri Púchove. Niekoľko desaťročí bol zatvorený, no objavili sa plány na obnovenie ťažby. Mnohí obyvatelia sú zásadne proti a nerozumejú ani konaniu obce. Prípadu sa v relácii Občan za dverami venovala redaktorka Dominika Velická.

V kameňolome v obci Lúky neďaleko Púchova ukončili ťažbu pred 30 rokmi. Starosta spolu s obecným zastupiteľstvom založili firmu Drevkam, aby mohla obec rozhodovať o spôsobe jeho využitia.

“Firma len dávala, nedostávala. Bolo treba zaplatiť banských špecialistov, zaplatiť rôzne projekty, dane alebo poplatky spojené s tým lomom. Dostávali sa do mínusu, keď padlo rozhodnutie, že by bolo potrebné sa tej firmy zbaviť,“ priblížil starosta obce Lúky Ján Behro.

Vlani tak obecnú firmu odkúpil súkromný podnikateľ Štefan Cedzo. Jeho cieľom bolo ťažbu v lome obnoviť.

“Moja vízia bola, že ak to má niekto niekedy ťažiť, tak nech to je niekto, s kým sa dá dohadovať, lebo veľké spoločnosti sa s vami nebudú baviť,“ uviedol Behro.

Obec prenajala lom aj s pozemkom

Obec podnikateľovi koncom minulého roka prenajala aj lom s pozemkom.

“Pozemok teraz prenajala na desať rokov, s opciou na ďalších dvadsať rokov za úplne smiešne peniaze 4 800 eur ročne za 41,5-tisíc metra štvorcového pozemku, čo je absolútne nič,“ vyhlásil obyvateľ mesta Lúky Andrej Čelko.

“Bolo to na základe predloženej ponuky, ktorá prišla. Viem, že to je strašne málo, mne to ľudia vyčítajú. Som si toho vedomý. Áno, nájom je malý,“ povedal Behro.

Výhrady obyvateľov

Okrem výšky nájmu majú niektorí obyvatelia výhrady aj k obnoveniu ťažby kameňa. Majú totiž v neblahej pamäti podobný pokus spred pätnástich rokov.

“Pri odstrele lietali kamene, tak ďaleko, kde sú teraz postavené domy. Dolu na firme Slovinteriér boli zničené dve autá, kamene popadali do haly, okná rozbité, veľká škoda to bola. Vtedy sa povedalo, že ťažiť sa nebude. Pred 15 rokmi sa to všetko uzavrelo, ale pán starosta sa rozhodol, že bude,“ posťažoval sa Čelko.

“V blízkosti bane mám postavený rodinný dom. Obavy sú veľmi veľké. Niektorí ľudia si to neuvedomujú, ale sme v bezprostrednej blízkosti kameňolomu. Vieme, že ťažba v kameňolome je tiež hlučná. V neposlednej rade spôsobí aj narušenie spodnej vody, máme vlastné studne,  obecný vodovod tu nemáme,“ uviedol obyvateľ obce Lúky Daniel Dundek.

“Vyčítajú mi, že sme uzavreli nevypovedateľnú zmluvu a iné veci. Nemyslíme si, že je nevypovedateľná. Naša obecná právnička hľadá spôsoby, keby niekedy k niečomu takému došlo. Už je tam prvý krok, že keby boli občania dotknutí nejakým vyšším zásahom alebo väčším diskomfortom bývania, tak už vtedy môžeme vypovedať zmluvu,“ ubezpečil starosta obce Lúky Ján Behro.

Situácia sa počas nakrúcania zmenila

Počas nakrúcania našej reportáže sa situácia zmenila. Starosta obce a majiteľ firmy Drevkam sa dohodli na ukončení nájomnej zmluvy.

“Mysleli sme si, že to bude až po skúšobnej ťažbe, okolnosti však boli neúnosné. V obci sa vytvorili dve skupiny, vládla tu dusnota, tak sme s tou druhou stranou jednali a vyšlo to tak, že prišlo k odstúpení zmluvy,“ informoval Behro.

Podľa starostu nový majiteľ firmy Drevkam nadšený nie je. “Je to jeho podnikateľské zázemie, má v tom nejakú pasiu, baví ho podnikať v tomto segmente, tak samozrejme, bol to z jeho strany ústupok, za ktorý som mu vďačný aj v mene obce. Možno sme netrafili chvíľu, kedy kameňolom mal možno ožiť. Mali sme to lepšie odprezentovať, ľudia by to možno pochopili, že o nič veľké tam nešlo,“ dodal Behro.

Chceli sme poznať aj názor majiteľa spoločnosti Drevkam. Viackrát sme sa s ním pokúšali skontaktovať telefonicky, e-mailom aj textovou správou. Na naše otázky nereagoval.

Spoločnosť nespĺňa jednu podmienku

Na to, aby organizácia mohla ložisko dobývať, musí splniť niekoľko zákonných predpokladov. Musí byť držiteľom platného banského oprávnenia, musí mať určený dobývací priestor a musí tiež disponovať právoplatným banským rozhodnutím o povolení banskej činnosti.

Spoločnosť Drevkam spĺňa len prvé dve podmienky.

“Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici vydal dňa 29. apríla 2022 organizácii Drevkam rozhodnutie, ktorým jej povolil vykonávať banskú činnosť v lome Lúky, nachádzajúcom sa v dobývacom priestore Lúky pod Makytou s dobou platnosti do 31.12.2023,“ zaznelo v písomnom vyjadrení predsedu Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici Ľuboša Bohuša.

V súčasnosti spoločnosti Drevkam teda chýba právoplatné banské povolenie na obnovenie ťažby v kameňolome.

“Chceme, aby banský úrad tento lom úplne pozastavil. Je tu veľa rodinných domov, veľa mladých rodín sa tu prisťahovalo s tým, že tu budú žiť v kľude, krásne prostredie, slnečná stráň, domy sa tu stavali a zrazu takáto informácia prišla, čo bola pre nás šokom,“ uzavrel Dundek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny