Na hlavný obsah

Elon Musk nie je schopný rozlišovať medzi dobrom a zlom, vyhlásila podpredsedníčka eurokomisie Jourová

Jourová hovorila aj o antisemintizme.

Elon Musk nie je schopný rozlišovať medzi dobrom a zlom, vyhlásila podpredsedníčka eurokomisie Jourová
Miliardár Elon Musk. Foto: TASR/AP

Americký podnikateľ Elon Musk nie je schopný rozlišovať medzi dobrom a zlom a je propagátorom zla. Vyjadrila sa tak končiaca podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.

V rozhovore so serverom Politico tiež povedala, že sociálna sieť X, ktorú Musk teraz vlastní, je teraz hlavným centrom šírenia antisemitizmu.

Jourová, ktorá sa s Muskom často rozchádzala v názore na fungovanie sociálnych sietí, uviedla, že sa síce s 53-ročným miliardárom nikdy nestretla osobne, ale aj bez toho by povedala, že „zo všetkých šéfov, ktorých som stretla, je jediný, ktorý nie je schopný rozlišovať dobro a zlo“.

Musk v roku 2022 kúpil Twitter, z ktorého prepustil väčšinu zamestnancov a výrazne obmedzil modernizáciu obsahu, kvôli čomu sa stal terčom kritiky zo strany Európskej komisie.

Podľa EK sa na platforme nezriedka objavujú nenávistné príspevky. Tento rok v lete EK uviedla, že firma X, ako sa Twitter teraz volá, podľa predbežných záverov porušuje pravidlá Európskej únie o digitálnom obsahu, za čo jej hrozí pokuta.

Digitálne platformy v zlých rukách

Musk, ktorý je výrazným podporovateľom Donalda Trumpa, republikánskeho kandidáta do blížiacich sa prezidentských volieb v USA, tvrdí, že je absolútnym zástancom slobody slova.

„Digitálne platformy v zlých rukách ma naozaj strašia,“ povedala tiež Jourová, podľa ktorej veľké technologické spoločnosti majú obrovskú moc. V rozhovore ďalej poznamenala, že Musk posilňuje nenávisť a je „propagátorom zla“.

Česká politička podotkla, že v utorok (15. 10.) varovala ministrov členských krajín únie, aby sa mali na pozore pred možnosťou, že sa antisemitizmus z online prostredia prenesie aj do reálneho sveta. Proti antisemitizmu novej intenzity toho podľa nej platformy nerobia dosť.

Jourová, ktorá únijnú exekutívu opúšťa po desiatich rokoch, tiež zažartovala, že sa do Prahy vracia ako „disidentka“, pretože tento rok ukončila členstvo v hnutí ANO, ktoré sa pod vedením expremiéra Andreja Babiša podľa nej stalo neliberálnym.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet