Na hlavný obsah

Ceny pohonných látok sú najnižšie od roku 2020: Od januára sa to môže výrazne zmeniť, prispeje aj vyššia DPH

Do konca tohto roka by mohli ostať ceny palív stabilné.

Ceny pohonných látok sú najnižšie od roku 2020: Od januára sa to môže výrazne zmeniť, prispeje aj vyššia DPH
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ceny pohonných látok sú najnižšie od roku 2020. Do konca roka by sa situácia výrazne meniť nemala. Inak to však môže byť od januára. Vyššie náklady, napríklad aj zvýšená daň z 20 na 23 percent, by sa mohli výrazne prejaviť v cenách palív.

Aktuálne sa ropa na trhoch predáva za 74 dolárov za barel. Ešte nedávno pritom barel stál 80 dolárov. To sa prejavuje aj na cenách palív. Benzín tankujeme za 1,50 eur, naftu za 1,40 eur.

”V aktuálnych cenách je už premietnuté zníženie cien, ku ktorému došlo v priebehu leta. Ceny benzínu aj nafty kontinuálne zlacňovali,“ informoval analytik portálu energie-portal.sk Radovan Potočár.

“Napätie na blízkom východe zatiaľ neeskalovalo, ale naďalej ostáva prítomné. Taktiež vidíme, že spomalenie ekonomického oživenia spôsobuje nižší tlak na dopyt a teda aj nižší tlak na cenu pohonných pohonných hmôt,“ konštatoval analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Do konca tohto roka by mohli ostať ceny palív stabilné.

“Pokiaľ by nastala situácia veľkej vojny v regióne Blízkeho východu, v takom prípade by cena ropy išla výrazne hore. V takom prípade by sme sa dočkali citeľnejšieho zdraženia pohonných hmôt na Slovensku. Toto sa ale zatiaľ nezdá ako ten základný scenár,“ uviedol hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Cenám nafty a benzínu sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Andrea Škutová:

Zvýšená DPH zvýši ceny

Ceny by mali byť vyššie začiatkom budúceho roka, keď sa zvýši DPH na 23 percent.

“95 oktánový benzín sa predáva v súčasnosti s priemernou cenou okolo 70 centov za liter. Toto je samotný benzín, všetko ostatné, čo sa k cene nabaľuje, sú dane. Najväčšou položkou v tej daňovej záťaži je spotrebná daň, to je viac ako 50 centov na liter. K tomu všetkému ešte treba prirátať daň z pridanej hodnoty,“ vysvetlil Potočár.

“Vyššie zdanenie alebo odvody pre rafinérie sa v nejakom v nejakom objeme prenesú aj do cien pohonných hmôt,“ povedal Kočiš.

V prípade, že by v budúcom roku výraznejšie zdražela aj ropa, ceny palív by sa podľa analytikov mohli pohybovať okolo dvoch eur za liter.

“Hlavne na diaľniciach alebo na čerpacích staniciach v mestách ako je Bratislava alebo Košice, sa budú snažiť využi situáciu a navýšiť cenu aj výraznejšie a zdôvodňovať to daňou z pridanej hodnoty,“ vyhlásil na záver Kovanda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika