Na hlavný obsah

Európska únia by mala urýchliť poskytovanie vojenskej i finančnej pomoci Ukrajine, vyhlásil Charles Michel

Stretol sa s ukrajinským prezidentom V. Zelenským.

Európska únia by mala urýchliť poskytovanie vojenskej i finančnej pomoci Ukrajine, vyhlásil Charles Michel
Predseda Európskej rady Charles Michel (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoria s novinármi počas ich príchodu na summit EÚ v Bruseli 17. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala urýchliť poskytovanie vojenskej i finančnej pomoci Ukrajine. Pred začiatkom štvrtkového (17. 10.) samitu EÚ v Bruseli to uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

Počas spoločného vyhlásenia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskyj zdôraznil, že „EÚ stojí na strane Ukrajiny a bude na nej stáť tak dlho, ako bude treba“.

Zelenskyj neskôr únijným prezidentom a premiérom predstavil „plán víťazstva“ svojej krajiny vo vojne s Ruskom, ktorý je podľa Kyjeva zameraný okrem iného na posilnenie Ukrajiny.

„Vieme, že potrebujete viac vojenskej a finančnej pomoci. Musíme sa pozrieť na to, ako poskytovanie pomoci urýchliť, „vyhlásil Michel. Ukrajinský prezident pri príchode na samit poznamenal, že „plán víťazstva“ nebol vytvorený pre kritikov, a zdôraznil, že jeho hlavným účelom je posilniť Ukrajinu.

Plán podľa Zelenského nezávisí od vôle Ruska, ale od odhodlania spojencov Ukrajiny, čo ho robí realizovateľným. Prezident zároveň povedal, že Ukrajinci bránia nielen svoju krajinu, ale aj „slobodu Európy“.

Náročná zima

Poznamenal, že nadchádzajúca zima bude náročná a nebezpečná a že Kyjev potrebuje ďalšiu vojenskú a finančnú podporu čo najskôr. Okrem iného napríklad zo zmrazených ruských aktív v Európe, ktorá by mohla slúžiť na výrobu dronov priamo na Ukrajine či na obnovu zničených domov ukrajinských obyvateľov.

Lídrov členských štátov EÚ označil Zelenskyj za priateľov. Ich jednota pokiaľ ide o pomoc Ukrajine môže podľa ukrajinského prezidenta prispieť k získaniu väčšej podpory pre Kyjev vo svete.

Na úvod samitu ukrajinský prezident únijným prezidentom a premiérom povedal, že s „plánom víťazstva“ môžu ukončiť vojnu na Ukrajine najneskôr v budúcom roku. „Našou stratégiou je prinútiť Rusko k diplomacii. Rusko sa uchýli k diplomacii iba za predpokladu, že sa mu nepodarí hrubou silou dosiahnuť to, čo chce, „poznamenal Zelenskyj.

Dodal, že Rusku pomáha Severná Kórea a Irán a že Čína sa rovnako podieľa na predlžovaní vojny. Jednota EÚ v podpore Ukrajiny je podľa Zelenského naopak „zbraň“, ktorá znamená bezpečnosť pre všetkých.

Prvý bod takzvaného plánu víťazstva je pozvanie Ukrajiny do NATO. Práve pozvanie, s členstvom až neskôr, by podľa Zelenského posilnilo diplomatické postavenie Ukrajiny a politicky by Alianciu nič nestálo.

Po druhé podľa Zelenského treba na Rusko vyvinúť vojenský tlak a dať Rusom pocítiť, aká je vojna, aby nenávideli svojho vodcu Vladimira Putina.

Povojnové obdobie

V tejto súvislosti ukrajinský prezident povedal, že by mali byť zrušené všetky obmedzenia týkajúce sa použitia zbraní ukrajinskými silami, aby teda mohli mieriť aj na ciele na ruskom území, a že by mala byť posilnená ukrajinská protivzdušná obrana.

Tretí bod podľa Zelenského je „odstrašujúci“ nejadrový balík, ktorý ochráni Ukrajinu pred ruskou hrozbou. Tento bod obsahuje tajný dodatok zdieľaný s Američanmi, Britániou, Francúzskom, Talianskom a Nemeckom.

Ruský prezident Vladimir Putin musí podľa Zelenského „rešpektovať našu silu, nie že sa slobodný svet bude pred ním triasť“. Cieľom plánu víťazstva je posilniť nielen Ukrajinu, ale aj celú európsku komunitu.

Po štvrté by mala vzniknúť dohoda s partnermi EÚ, ktorá bude chrániť ukrajinské nerastné bohatstvo so zárukami v podobe možnosti uloženia tvrdých sankcií.

Piaty bod sa týka povojnového obdobia a predpokladá okrem iného nahradenie niektorých amerických jednotiek v Európe ukrajinskými vojakmi s bojovou skúsenosťou, ak s tým budú partneri súhlasiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet