Na hlavný obsah

Nočnú oblohu oslní tzv. Lovecký Mesiac. Najjasnejší spln roka môžeme pozorovať už čoskoro

Lovecký Mesiac, ako napovedá jeho názov, je spojený s obdobím lovu.

Nočnú oblohu oslní tzv. Lovecký Mesiac. Najjasnejší spln roka môžeme pozorovať už čoskoro
Mesiac svieti na večernej oblohe. Foto: TASR/AP

V noci zo štvrtka (17. 10.) na piatok (18. 10.) nás čaká zaujímavý astrologický úkaz. Pôjde o októbrový superspln, ktorý bude najväčším a najjasnejším splnom roka. Tento jav nasleduje po septembrovej polárnej žiare, čiastočnom zatmení Mesiaca a kométe Tsuchinshan-ATLAS. Informuje o tom portál Veda na dosah.

Počas októbrového splnu bude Mesiac na svojej eliptickej dráhe prechádzať bodom najbližšieho priblíženia k Zemi, nazývaným prízemie. Tento okamih nastal vo štvrtok 17. októbra 2024 o 2:47 hod. SELČ. Družica Zeme bola vzdialená od Zeme 357 172 kilometrov a vysoko nad obzorom.

Fáza samotného splnu nastala neskôr, o 13:27 hod. SELČ. Podľa astrofotografa Petra Horálka bude najlepší čas na pozorovanie a fotografovanie splnu pri východe Mesiaca, okolo 18:00 hod. SELČ.

V splne bude viditeľný približne tri dni, od utorka večera do piatka rána. Vo štvrtok 17. októbra 2024 je o takmer 30-tisíc kilometrov bližšie k Zemi, než je bežné.

Októbrový spln sa tiež nazýva Lovecký Mesiac (Hunter’s Moon) a nasleduje po Žatevnom Mesiaci, ktorý tento rok pripadol na 20. septembra 2024. Žatevný Mesiac označuje spln najbližší jesennej rovnodennosti a jeho pomenovanie súvisí s tradičným obdobím zberu úrody.

Lovecký Mesiac, ako napovedá jeho názov, je spojený s obdobím lovu. V tomto čase je Mesiac na nočnej oblohe mimoriadne jasný a zostáva viditeľný dlho, čo poskytuje lovcom dostatok svetla pri love. V tomto období sú polia už holé, čo zvieratám sťažuje ukrývanie sa.

Podľa NASA je najstarší písomný záznam o Loveckom Mesiaci z roku 1710, nachádzajúci sa v Oxfordskom slovníku angličtiny. Farmársky almanach dodáva, že keď lístie opadáva a jeleň je dobre vykŕmený, nastáva čas lovu. Po zbere úrody je pre poľovníkov jednoduchšie spozorovať zver hľadajúcu potravu na poliach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko