Na hlavný obsah

Významný aukčný dom po prvý raz vydraží obraz vytvorený robotom využívajúcim umelú inteligenciu

Jeho autorom je humanoidný robot Ai-Da.

Významný aukčný dom po prvý raz vydraží obraz vytvorený robotom využívajúcim umelú inteligenciu
Na ilustračnej snímke humanoidný robot Ai-Da. Foto: MARTIAL TREZZINI/EPA/Profimedia

Aukčný dom Sotheby’s bude dražiť obraz, ktorého autorom je humanoidný robot Ai-Da. Ten využíva umelú inteligenciu (AI). Ide o vôbec prvý prípad predaja takéhoto diela vo veľkom aukčnom dome.

Obraz nazvaný AI God (Boh umelej inteligencie) môžu záujemcovia získať v novembri. Portrét je vysoký 2,2 metra a je „znepokojivým“ portrétom britského matematika Alana Turinga považovaného za jedného z otcov modernej výpočtovej techniky, píše AFP.

Očakáva sa, že dielo sa predá za 100-tisíc až 150-tisíc libier (120-tisíc až 180-tisíc eur). Online aukcia, ktorá ponúkne široké spektrum digitálnych umeleckých foriem, bude skúmať prienik umenia a technológie, uvádza aukčná spoločnosť.

Ai-Da je ultrarealistický robot pripomínajúci človeka. Má ženskú tvár, veľké oči a hnedú parochňu. Je jedným z najvyspelejších robotov na svete, na maľbu obrazov využíva algoritmy AI, kamery v očiach a bionické ruky.

Majiteľom robota je Aidan Meller, ktorý je tiež vlastníkom galérie predávajúcej jeho diela. Meller je zároveň „otcom“ Ai-Dy, pretože viedol tím odborníkov na AI z univerzít v Oxforde a Birminghame, ktorý stál za jej vytvorením.

Predaj digitálneho umenia v Sotheby’s bude prebiehať od 31. októbra do 7. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet