Na hlavný obsah

Výstavba novej nemocnice v Martine: Denný vývoz množstva zeminy komplikuje dopravu, obyvatelia sa obávajú kolapsu

Mestom v týchto dňoch prejde takmer 500 nákladných áut.

Výstavba novej nemocnice v Martine: Denný vývoz množstva zeminy komplikuje dopravu, obyvatelia sa obávajú kolapsu
Výstavba novej nemocnice v Martine komplikuje dopravu. Foto: STVR

Tisíce metrov kubických zeminy denne odvezú zo staveniska novej martinskej nemocnice. Podľa projektantov idú práce podľa plánu. Obyvatelia sa však obávajú dopravného kolapsu v okolí stavby.

Po úprave terénu už viac ako dva mesiace robotníci s ťažkými mechanizmami pokračujú vo výkopových prácach.

“Prebiehajúce výkopové práce realizujeme tempom zhruba 5-tisíc metrov kubických denne. Ukončenie výkopových prác predpokladáme niekedy v druhej polovici 11. mesiaca tohto roka,“ informoval výkonný manažér tímu výstavby Univerzitnej nemocnice Sv. Martina Jozef Hricko.

Súbežne riešia aj projektovú dokumentáciu k stavebnému povoleniu na hlavnú budovu novej nemocnice. “Stavebné povolenie na hlavnú budovu očakávame niekedy v budúcom roku. Predpokladáme, že by to mohlo byť v druhom mesiaci 2025,“ pokračoval Hricko.

Hrubú stavbu pritom musia dokončiť do júna 2026, inak prídeme o milióny eur z plánu obnovy. “Práce zatiaľ idú podľa harmonogramu, tak ako je nastavené samozrejme s miernymi odchýlkami, lebo do toho vstupuje počasie,“ dodal Hricko.

Výstavbe novej martinskej nemocnice sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Dominik Veľas:

Nedoriešená infraštruktúra

Mestom v týchto dňoch prejde takmer 500 nákladných áut. Obyvatelia sa okrem znečistenia a možného poškodenia ciest obávajú aj kolapsu dopravy.

“Za to, že sa nemocnica začala stavať, sme ako občania mesta Martin vďační. Čo nás ale trápi je bohužiaľ to, že nie je k nemocnici doriešená infraštruktúra a mesto tým trpí,“ uviedol obyvateľ mesta Martin Ivan.

Riešením by mohlo byť vybudovanie východného obchvatu. “Sme v štádiu projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie, máme naprojektované geometrické plány na to územie,“ prezradil zástupca primátora mesta Martin Stanislav Thomka.

Len na prípravnú fázu, ktorá zahŕňa aj výkup pozemkov, by mesto potrebovalo 30 miliónov eur. Peniaze však chýbajú. “Mesto Martin má rozpočet približne 70 miliónov eur, čiže tých 30 miliónov nie je v našich schopnostiach, aby sme to dnes dokázali zabezpečiť,“ uzavrel Thomka.

Projekt pritom predpokladá napojenie novej nemocnice na východný obchvat mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny