Na hlavný obsah

Trenčín má najmodernejšie záchranné vozidlo. Na Slovensku je jediné svojho druhu

Vozidlo je súčasťou systému rendez-vous.

Trenčín má najmodernejšie záchranné vozidlo. Na Slovensku je jediné svojho druhu
Na snímke nové záchranné vozidlo. Foto: STVR

Pri záchrane života vyráža v okolí Trenčína do terénu supermoderné vozidlo. Výnimočné je najmä bohatou výbavou. Je u nás jediné. Je súčasťou systému rendez-vous, ktorý funguje od augusta v troch mestách. Lekárom umožňuje pružnejší presun k akútnym stavom.

„Nové vozidlo dodávkového typu 4×4 na vzduchovom podvozku má výborné jazdné vlastnosti, vie ísť do terénu,“ opísala hlavná záchranárka spoločnosti RZP Beáta Macejková.

„Toto je vec, ktorá je v prospech pacienta. Vozidlo je vo výbave, ktoré v našich zemepisných šírkach nenájdete,“ podotkol vedúci lekár spoločnosti RZP Jakub Hamšík.

Ako vyzerá najmodernejší záchranný voz priblížila v relácii Správy z regiónov redaktorka Dominika Kusá:

Benefitom je aj jeho veľkosť. Je síce menšie ako klasické záchranné auto, ale zase väčšie ako osobný automobil. „Keď si pozriete len resuscitačný prístroj. Je to tak veľký prístroj, že jeho vpratanie do osobného auta je problematické,“ priblížil Hamšík.

„Teraz tu máme limce, dlahy, panvový pás, turnikety, ochranné prilby s čelovkami,“ uviedla Macejková. V porovnaní s RV vozidlami, ktoré využívajú v Žiline a v Košiciach, má to trenčianske vybavenie navyše. Je určené na záchranu najmenších.

„Dokáže ventilovať aj novorodené dieťa, to bežné ventilátory nedokážu. Keď máme novorodenca po ťažkom pôrode v prírode, tento prístroj ho dokáže uventilovať,“ poznamenal Hamšík.

Už teraz je vidieť pozitívny dopad

Na rovnakú adresu ide aj ďalšia sanitka. Keď lekár ošetrí pacienta, v prípade potreby ho záchranári transportujú do nemocnice. Lekár nemusí ísť s nimi ako v minulosti, môže ísť hneď na ďalší výjazd.

„Pokiaľ to cieľové pracovisko bolo v Nitre, v Bratislave, tak si viete predstaviť, koľko hodín bol lekár obsadený, že sa presúva s pacientom na jednu stranu alebo na druhú,“ povedal Hamšík.

„Už dnes na číslach vidíme, že lekár je dostupnejší, omnoho lepšie ku kritickému pacientovi, vie obslúžiť väčší počet pacientov,“ zhodnotila Macejková.

Ministerstvo zdravotníctva hodnotí systém rendez-vous pozitívne. Lekárske posádky v stretávacom režime dokážu vyšetriť za rovnaký čas viac pacientov.

Ich efektivita je podľa rezortu oproti štandardným posádkam vyššia o 40 percent. Takéto posádky by mali pribudnúť vo všetkých krajských mestách a vybraných okresných postupne od augusta budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny