Na hlavný obsah

Podvodníci zo Spiša, ktorí okradli dôchodcu o desaťtisíce eur, dostali po novele trestného zákona výrazne nižšie tresty

O osude podvodníkov rozhodoval spišskonovoveský okresný súd.

Podvodníci zo Spiša, ktorí okradli dôchodcu o desaťtisíce eur, dostali po novele trestného zákona výrazne nižšie tresty
Podvodníci sa opäť postavili pred súd. Foto: STVR

Dvojica podvodníkov z Mníška nad Hnilcom sa opäť postavila pred Okresný súd v Spišskej Novej Vsi. Po novele trestného zákona dostali omnoho nižšie tresty, žena je na slobode. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Igor a Lucia Bandiovci podvodne vylákali od pána Jozefa z Gelnice 83-tisíc eur. Ten im pod nátlakom predal aj svoj dom s priľahlým pozemkom za tritisíc eur. 

„Nebol som schopný racionálne rozmýšľať, bol som paralyzovaný strachom o život,“ zdôvodnil podvedený dôchodca Jozef Štefánik.

Ako dopadlo pojednávanie s podvodníkmi zo Spiša zisťovala v relácii Správy redaktorka Marie Balážová Melníková:

„Vraveli mu, že vtedy mu až vrátia peniaze, keď na nich prepíše dom,“ dosvedčil ešte v septembri 2023 sused pána Jozefa Ladislav Lukáč.

Koncom mája dostali za pokračovací obzvlášť závažný zločin podvodu, spáchaný v spolupáchateľstve, nepodmienečné tresty šesť rokov a šesť rokov a osem mesiacov. Po novele Trestného zákona sa podvodníci dostali v júli 2024 na slobodu. 

„U oboch obžalovaných pominuli dôvody väzby za obzvlášť závažný zločin. Krajský súd v Košiciach rozhodol tak, že obžalovaných Igora B. a Luciu  B. ihneď prepustil z väzby na slobodu,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová.

Rozhodnutie súdu

Dvojica obžalovaných, sa voči májovému rozsudku odvolala. A Krajský súd vrátil spis opäť okresnému. Podvodníci tu vinu priznali.

„Ľutujem, čo som spáchal a chcem splácať peniažky,“ povedal obžalovaný Igor Bandi. „Viac sa nedopustím takej trestnej činnosti a chcela by som byť doma s deťmi,“ vyhlásila Lucia Bandiová.

Novela trestného zákona umožnila prekvalifikovať ich pokračovací obzvlášť závažný zločin podvodu na prečin. Igor Bandi dostal dva roky nepodmienečne, s minimálnym stupňom stráženia. Obžalovaná Lucia Bandyová dostala dva roky s podmienkou v trvaní troch rokov.

„Sú obaja obžalovaní, povinní spoločne uhradiť poškodenému Jozefovi Štefánikovi spôsobenú škodu vo výške 83-tisíc eur,“ rozhodla sudkyňa okresného súdu v Spišskej Novej Vsi.

„Klient podal odvolanie, zvážime ďalší postup a po odvolaní sa vieme vyjadriť k celkovému prípadu,“ reagoval advokát obžalovaného Igora Bandiho Tibor Hospůdka.

„Z môjho pohľadu ako obhajcu, my sme spokojní, aspoň za mňa,“ vyjadril sa advokát obžalovanej Lucie Bandiovej Dávid Kollár.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Obžalovaný Igor Bandi sa proti výške trestu aj proti spôsobnej škode odvolal. Jeho družka Lucia Bandiová si ponechala lehotu, či sa proti rozsudku odvolá. Má na to 15 dní. O ďalšom postupe bude rozhodovať Krajský súd v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny