Na hlavný obsah

Európsky súd pre ľudské práva zamietol sťažnosť J. Haščáka týkajúcu sa zásahu v Pente

Haščák podal sťažnosť na ESĽP

Európsky súd pre ľudské práva zamietol sťažnosť J. Haščáka týkajúcu sa zásahu v Pente
Archívna snímka - Finančník Jaroslav Haščák na súde. Foto: TASR

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zamietol 24. septembra sťažnosť Jaroslava Haščáka z dôvodu jej neprijateľnosti, pretože nevyčerpal všetky vnútroštátne opravné prostriedky. Informovala o tom Miriama Gašparíková z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Haščák podal na ESĽP sťažnosť v súvislosti so zásahom v bratislavskom sídle finančnej skupiny Penta z decembra 2020.

„ESĽP sa tak nedostal k meritórnemu posudzovaniu veci, teda či došlo k porušeniu práv sťažovateľa, pretože jeho sťažnosť zamietol z procesných dôvodov,“ uviedli z rezortu spravodlivosti.

Podstatou sťažnosti bol údajný únik informácií do médií týkajúcich sa zatknutia Haščáka, obvinení voči nemu a prehliadky jeho spoločnosti, „čo má vplyv na jeho právo na rešpektovanie súkromného života“.

ESĽP konštatuje, že sťažovateľ nesplnil podmienky prijateľnosti, pretože nevyčerpal vnútroštátne prostriedky nápravy, konkrétne žalobu z dôvodu nesprávneho úradného postupu polície, podľa zákona o zodpovednosti štátu.

Povinnosť vyčerpať všetky vnútroštátne prostriedky

Podľa ESĽP nie je dôvod pochybovať o tom, že Haščák mal teoretickú aj praktickú možnosť uplatniť si nárok na náhradu škody podľa zákona o zodpovednosti štátu. Zároveň súd podotkol, že „výsledok konania o jeho trestnom oznámení v súvislosti s únikom informácií mohol napadnúť na Ústavnom súde“.

Dôvodom pre pravidlo spočívajúce v povinnosti vyčerpať všetky vnútroštátne opravné prostriedky je podľa MS poskytnúť vnútroštátnym orgánom, predovšetkým súdom, možnosť zabrániť alebo napraviť údajné porušenia dohovoru.

„Uvedené pravidlo vyčerpania vnútroštátnych prostriedkov nápravy je nevyhnutnou súčasťou fungovania systému ochrany podľa dohovoru a základnou zásadou. Ide o dôležitý aspekt subsidiárnej povahy mechanizmu dohovoru,“ uviedla štátna tajomníčka MS Katarína Roskoványi.

K zásahu ozbrojených policajtov došlo 1. decembra 2020 v bratislavskom Digital Parku v súvislosti s kauzou Gorila. Vtedajšieho šéfa Penty a finančníka Jaroslava Haščáka spolu s ďalšími obvinili z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Niekoľko týždňov bol vo väzbe.

Generálna prokuratúra SR obvinenie koncom augusta 2021 zrušila. Ministerstvo spravodlivosti sa neskôr v mene štátu finančníkovi ospravedlnilo za nezákonne vznesené obvinenie a väzobné stíhanie. Finančníka a ďalších ľudí v súvislosti s kauzou v decembri 2022 opäť obvinili. Haščákovi v septembri tohto roka zrušil prokurátor obvinenie v kauze Gorila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko