Na hlavný obsah

Premiér Fico rešpektuje vôľu Ukrajiny stať sa členom NATO, ale nepovažuje to za dobrý nápad

Zdôraznil, že situácia na Ukrajine podľa neho nemá vojenské riešenie.

Premiér Fico rešpektuje vôľu Ukrajiny stať sa členom NATO, ale nepovažuje to za dobrý nápad
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Dano Veselský

Premiér Robert Fico po samite EÚ v Bruseli vyhlásil, že rešpektuje vôľu Ukrajiny stať sa členským štátom Severoatlatickej aliancie (NATO). „Ale nepovažujem to za dobrý nápad,“ dodal s tým, že s členstvom nášho suseda v Aliancii nebude súhlasiť.

Podľa neho tromi hlavnými témami samitu boli vojna na Ukrajine, situácia na Blízkom východe a riešenie nelegálnej migrácie.

Premiér Fico zdôraznil, že sa chce predovšetkým orientovať na „zmysluplnú a racionálnu spoluprácu s Ukrajinou, ktorej cieľom nie je zabíjanie, ale pomoc ľudom v núdzi.“

Podľa neho medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ) naďalej prevláda názor, že vojna na Ukrajine má len vojenské riešenie a cez vojenskú podporu treba zabezpečiť lepšiu pozíciu Ukrajiny pri prípadných rokovaniach. „Ja si to nemyslím, ale tento názor rešpektujem,“ vyhlásil premiér.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na samite predstavil svoj víťazný plán. Jeho súčasťou je členstvo Ukrajiny v NATO. „Kým prednedávnom to boli mierové plány, tak zrazu sú to plány víťazstva,“ komentoval Fico.

Blízky východ a migrácia

Veľkou témou samitu bola aj situácia na Blízkom východe. Izrael vo štvrtok (18. 10.) oznámil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

„Sú veľmi optimistické vyjadrenia, že toto môže viesť k zastaveniu paľby, negociáciám či prepusteniu rukojemníkov. Nie som expert na Blízky východ, ale neverím, že zabíjanie by mohlo automaticky viesť k takýmto výsledkom,“ uviedol premiér.

Ocenil však, že Európska rada zaujala k tejto téme postoj a apeluje na zastavenie paľby a zastavenie utrpenia. Poukázal pritom na to, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine podobné hlasy nepočuť.

Premiér ocenil diskusiu o nelegálnej migrácii. „Konečne začína platiť filozofia, že ak si neochránime vonkajšie hranice Európskej únie, tak už je neskoro. Z tých, ktorí prídu, vieme vrátiť možno 20 percent, ale 80 percent zostáva na území EÚ,“ vyhlásil Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko