Na hlavný obsah

Majitelia psov a mačiek v Číne hľadajú pre svojich domácich miláčikov zamestnanie v kaviarňach

V krajine citeľne klesá pôrodnosť a čoraz viac ľudí má zvieratá.

Majitelia psov a mačiek v Číne hľadajú pre svojich domácich miláčikov zamestnanie v kaviarňach
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Číne tento rok podľa prognóz pribudne viac domácich zvierat než detí. Nie všetky však len odpočívajú doma a robia radosť majiteľom. V krajine postupne začínajú pracovať.

V krajine sa začína rozmáhať trend, keď sa majitelia psov a mačiek snažia nájsť svojim domácim zvieratám zamestnanie. Na sociálne siete uverejňujú ich životopisy pozostávajúce z opisu vzhľadu a povahy, s nádejou, že sa im ujde niektoré zo vznikajúcich pracovných miest.

Záujem o nich majú vo zvieracích kaviarňach, kde spríjemňujú čas návštevníkom. Funguje to tak, že zamestnané psy a mačky prinesú majitelia pred začiatkom otváracích hodín do podniku a večer si ich vyzdvihnú.

O pracujúcich domácich zvieratách rozprával v relácii Dobré ráno! Slovensko v Rádiu Slovensko Michal Dzúrik:

V médiách sa už spomína viacero takýchto príkladov, napríklad pár, ktorý chce najmä v lete ušetriť na elektrine. Keď svojho psa nechajú v kaviarni, nemusia mať doma celý deň zapnutú klimatizáciu. Ďalším príkladom je nedobrovoľne nezamestnaná mladá Číňanka, ktorá prepožičala mačku podniku, aby ušetrila na krmive. Práve krmivo totiž dostávajú zvieratá ako výplatu.

Krajina bola dlhodobo známa svojim nezhovievavým prístupom ku zvieratám, situácia sa však postupne mení. V celej krajine totiž citeľne klesá pôrodnosť. Psov a mačky mnohí majitelia vozia v detských kočíkoch. Taktiež s nimi chodia ku kaderníkovi aj na akupunktúru.

V jednom šanghajskom parku dokonca existuje takzvaná mačacia zoznamka. Majitelia prichádzajú s profilmi domácich miláčikov a snažia sa prostredníctvom nich nadviazať nové kontakty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet