Na hlavný obsah

Zamestnanci súdov si prilepšia, nepôjde však o navýšenie základných miezd

Základné platy však zostanú rovnaké.

Zamestnanci súdov si prilepšia, nepôjde však o navýšenie základných miezd
Ilustračná snímka zo súdnej siene. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zamestnanci súdov si od nového roku prilepšia. Rezort spravodlivosti sa dohodol s odborármi a na mzdy pracovníkov vyčlení vyše 32 miliónov eur. Nepôjde však o zvýšenie základných platov.

Predsedníčka jedného z najväčších mestských súdov na Slovensku hovorí o katastrofálnej situácii s obsadzovaním miest justičného personálu. Chýbajú asistentky sudcov, súdni aj vyšší súdni tajomníci. Ich nedostatok ochromuje chod súdu, čo v praxi ohrozuje vymožiteľnosť práva.

„Na súdne pojednávanie je potrebné zabezpečiť sudcu a asistentku, ktorá vyhotoví písomný zápis z predmetného pojednávania. Aktuálne máme 61 sudcov vo výkone a chýba nám 15 asistentiek. Tým 15 sudcom teda nemá kto chodiť zapisovať na pojednávanie,“ hovorí predsedníčka Mestského súdu Bratislava IV Miriam Oswaldová.

Za tento stav môžu nízke mzdy. Nástupný plat asistenta sudcu alebo súdneho tajomníka je v hrubom 865 eur. Ľudia preto nemajú o prácu záujem. V praxi to vyzerá tak, že súdy nerobia výberové konania, ale nábory.

Téme platov v súdnictve sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

„Máme zaujímavú ponuku od krupiérok až po zamestnankyne iných profesií. Asistent už dnes nie je len človek, ktorý sedí za počítačom a pošle predvolanku poštou, ako to bolo kedysi. Teraz sa od neho očakávajú vysoké odborné schopnosti,“ pokračuje Oswaldová.

„Odborník, ktorý príde a zistí, že ho čaká plat 865 eur v hrubom a náročná práca na súde, možno vydrží dva dni, ale na tretí už určite nepríde. Je to skutočne obrovská záťaž,“ vysvetľuje predsedníčka Odborového zväzu justície Mária Rusňáková.

„Zmenu k lepšiemu avizuje ministerstvo spravodlivosti, ktoré sa s odborovým zväzom justície dohodlo na výkonnostných odmenách. Ministerstvo od budúceho roka prerozdelí takmer 33 miliónov eur medzi krajské a okresné súdy,“ zaznelo v stanovisku 14. októbra 2024.

„Ide o balík peňazí, ktoré predsedovia súdov budú rozdeľovať medzi svojich zamestnancov,“ tvrdí minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Dostanú viac

K výplate tak dostanú priemerne o 400 eur mesačne viac. Na súdoch v Bratislave o 500 eur. Predsedníčka odborového zväzu dúfa, že v budúcnosti sa zvýšia aj základné platy.

„Ak zoberieme do úvahy tabuľkové platy, 865 eur plus 400 eur, čo je spolu 1280 eur v hrubom, tak to je suma, ktorú by dostali nižší súdni úradníci,“ hovorí Rusňáková.

„Je to potrebná vzpruha, ale zároveň veľmi nesystémová a neudržateľná. Máme peniaze na ďalší rok, ale čo bude potom?“ pýta sa poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS).

„Pôvodne sme mali v materiáli schválenom vládou aj návrh na personálnu stabilizáciu pracovníkov justície, ktorý obsahoval samostatný zákon a tabuľku pre zamestnancov v justícii, ale tento návrh neprešiel pripomienkovým konaním,“ dodáva Susko.

Boris Susko dodal, že na systémovom riešení odmeňovania zamestnancov súdov bude rezort pracovať. Podľa bývalej ministerky spravodlivosti by im pomohlo aj zlepšenie podmienok, v ktorých pracujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika