Na hlavný obsah

Vandali poškodili ikonický Hexagon v Banskej Bystrici, bol krátko po rekonštrukcii

Finančné náklady na opravu mesto odhaduje na 500 eur.

Vandali poškodili ikonický Hexagon v Banskej Bystrici, bol krátko po rekonštrukcii
Umelecké dielo Hexagon v Banskej Bystrici poškodili vandali. Foto: STVR

Umelecké dielo Hexagon v Banskej Bystrici poškodili vandali. Ide o netradičný projekt, ktorý slúži ako detské ihrisko. Len nedávno ho kompletne zrekonštruovali.

Generácie Banskobystričanov sa hrávali v parku pod Pamätníkom SNP na ihrisku známom ako Hexagon. Umelecký objekt vybudovali v roku 1969 pri príležitosti osláv 25. výročia Slovenského národného povstania.

Od 80. rokov ihrisko chátralo. Mesto sa ho rozhodlo pred rokom opraviť. S rekonštrukciou skončili v lete, no dnes ho môžu opravovať znovu. Šesťuholníkové tvárnice už stihol niekto posprejovať.

„Hneď sme kontaktovali autora, ktorý tento rok Hexagon obnovoval. Odhad finančných nákladov na odstránenie prvkov vandalizmu sa pohybuje na úrovni 500 eur. Autor nám prisľúbil, že tieto prvky po vandalizme odstráni,“ tvrdí hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.

Zničenému ihrisku Hexagon sa v relácii Správy z regiónov venoval redaktor Marek Pivoluska:

Tvorcom Hexagonu je dizajnér Ján Ondrejovič. Podľa sochára Matúša Janíčka, ktorý pamätihodnosť opravoval, ide o výnimočné dielo. Posprejovanie opraveného ihriska ho prekvapilo.

„Keď sme zrekonštruovali nejaký predmet, tak väčšinou si ho ľudia začali vážiť. To, že to tu vzniklo, svedčí naozaj možno o nižšom povedomí o tom, že je to naozaj umelecké dielo. Pre mňa ako pre sochára je obzvlášť hodnotné to, ako detskú zábavu s maticami dokázal pretaviť do dospelej kompozície, ktorá má svoje výtvarné hodnoty,“ vysvetľuje Janíček.

Komplexná rekonštrukcia ihriska stála mesto vyše 60-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny