Na hlavný obsah

Na Slovensku sa šíria falzifikáty telefónov. Ako ich rozoznať od originálu?

Telefóny sa oplatí kupovať od preverených predajcov.

Na Slovensku sa šíria falzifikáty telefónov. Ako ich rozoznať od originálu?
Medzi falzifikátom a originálom sú jasné rozdiely. Foto: STVR

Na Slovensku sa v poslednom období rozmohol obchod s falzifikátmi značkových mobilných telefónov. Napodobeniny sa k nám dostávajú najmä vďaka spoločnému colnému priestoru v Európskej únii. Finančná správa odporúča kupovať tovar vždy len od preverených predajcov.

Napodobeninu značkového telefónu kúpil za 370 eur cez inzerát aj pán Peter v domnienke, že ide o originálny kus.

Na šíriace sa falzifikáty telefónov v relácii Správy z regiónov upozornil redaktor STVR Lukáš Urbašík:

„Na internete som ho kupoval, napísal som chalanovi na inzerát. Normálne ako originál to predával. No ja som sa s ním stretol, ale nepozeral som ho. Zobral som ho, zaplatil a išiel som preč,“ opísal poškodený Peter.

To, že kúpil iba čínsku kópiu, zistil až pri kontrole v servise. Napodobenina sa dá od originálu odlíšiť už na prvý pohľad. Medzi najviditeľnejšie znaky patria napríklad fotoaparáty. Kým originál ich má v tomto prípade štyri, falzifikát len jeden.

„No a keď ho zapneme, tak zbadáme veľký rozdiel, pretože displej nie je taký krásny. Farby nie sú také zreteľné ako pri origináli,“ vysvetlil predajca mobilných telefónov Ivan Matúška.

Kópie značkových mobilných telefónov sa vo väčšine prípadov dostanú na Slovensko z Číny. Do Európy následne takéto produkty prídu cez veľké prístavy na vonkajšej hranici Európskej únie.

„V týchto prístavoch sa vykoná colná kontrola, tovar sa skontroluje a následne, ak je podané colné vyhlásenie, aj umiestnený na jednotný trh európskej únie,“ informoval vedúci oddelenia Colného úradu Banská Bystrica Jozef Vrábeľ.

Za podvod hrozí trest, závisí od výšky škody

Pokiaľ colníci na vonkajšej hranici falošný tovar nezhabú, po Európskej únii už putuje bez colnej kontroly. „S tým, že kontrolovať môžeme len výrobky, ktoré predávajú podnikateľské subjekty a fyzické osoby oprávnené na podnikanie,“ ozrejmil Vrábeľ.

Pokiaľ ste si kúpili takýto falzifikát, colníci odporúčajú obrátiť sa na kriminálny úrad finančnej správy, ktorý poskytne poškodenému pomoc.

„V takomto prípade by do úvahy mohol prichádzať trestný čin podvodu, kde sa výška trestu odvíja od výšky spôsobenej škody,“ upozornila hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Petra Kováčiková.

Tá musí po novele trestného zákona presiahnuť sumu 700 eur. Podvodníkovi v takom prípade hrozia až dva roky väzenia. Pri nižšej škode, ako je to aj v prípade poškodeného Petra, ide o len priestupok s najvyššou pokutou 331 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko