Na hlavný obsah

Rezort kultúry chystá prepúšťanie v múzeách. Môže to ohroziť kultúrne dedičstvo, tvrdia odborníci

Ak sa o kultúrne pamiatky nebude mať kto starať, stratíme ich.

Rezort kultúry chystá prepúšťanie v múzeách. Môže to ohroziť kultúrne dedičstvo, tvrdia odborníci
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Osemnástim inštitúciám Slovenského národného múzea (SNM) chýba minimálne 100 zamestnancov. Napriek tomu chce ministerstvo kultúry v rámci konsolidačných opatrení prepustiť desať percent pracovníkov. Podľa odborníkov to môže ohroziť národné kultúrne dedičstvo.

Branislav Lukáč pracuje na zámku sedem rokov. Teraz pripravuje program k oslavám 75. výročia vzniku múzea. Ešte netuší, či svoju prácu bude mať šancu dokončiť. Múzeum by malo prepustiť troch alebo štyroch zamestnancov.

Prepúšťaniu zamestnancov múzea sa v relácii Správy z regiónov venovala redaktorka STVR Miriam Dobrotová:

„Budem robiť prácu pre zámok v najlepšom úmysle, pokiaľ budem môcť,“ povedal kreatívny producent SNM – Múzeum Bojnice Branislav Lukáč.

Zatiaľ nikto nevie, kto bude musieť odísť. „Keď prijmeme filozofiu, že múzeá by si mali zarábať svojou vlastnou činnosťou, preferovať sa budú tí ľudia, ktorí relatívne menej produkujú – reštaurátori, konzervátori, takisto výskum. Ale človek si uvedomuje, že bez tých ľudí činnosť nemôže fungovať,“ podotkol riaditeľ SNM – Múzeum Bojnice Mikuláš Letavay.

Zamestnanci sa starajú o kultúrne dedičstvo nevyčísliteľnej hodnoty. No ich práca neprináša zisk. „Zbierky majú 300 – 500 rokov a niektoré aj viac. Ak im nebudeme venovať dostatočnú pozornosť, nebudeme ich konzervovať, ošetrovať, reštaurovať, jednoducho ich stratíme,“ upozornil Letavay.

Prepustení sa už nemusia vrátiť

Príkaz šetriť dostali aj ostatné inštitúcie spadajúce pod SNM. K prepúšťaniu sa však odmietli vyjadriť.

„Všetkým podriadeným organizáciám bol skrátený rozpočet na mzdy, platy a ostatné osobné vyrovnania o desať percent v rámci budúcoročného rozpočtu. Dôvodom prepúšťania zamestnancov je konsolidácia verejných financií,“ uviedlo ministerstvo kultúry v písomnom stanovisku.

„Je to kontraproduktívne z toho pohľadu, že ide väčšinou o dlhoročných, veľmi profesionálnych zamestnancov, ktorí keď budú prepustení, tak už sa v takom rozsahu a v takej kvalite zrejme do rezortu kultúry nevrátia,“ poznamenal ekonóm a pracovník SAV Viliam Páleník.

Slovenské národné múzeum chce prepušťanie minimalizovať. Ministerstvu kultúry navrhuje ako ďalšiu možnosť konsolidácie zrušenie voľných vstupov každú prvú stredu v mesiaci do múzeí a galérií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko