Na hlavný obsah

Ďalšie hniezdo invázneho sršňa na Slovensku zatiaľ nenašli. Odborník radí, ako postupovať pri strete

Ľudí majú prípadný nález invázneho druhu radšej nahlásiť.

Ďalšie hniezdo invázneho sršňa na Slovensku zatiaľ nenašli. Odborník radí, ako postupovať pri strete
Sršeň ázijský. Foto: STVR

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR potvrdila, že sršeň ázijský, ktorého objavili v Dolnom Ohaji, bol zatiaľ jediný. Predpokladá, že patril do kolónie z 15 kilometrov vzdialeného Palárikova, kde nedávno zlikvidovali prvé hniezdo tohto druhu na Slovensku. Ľudí vyzvali, aby prípadný nález invázneho druhu radšej nahlásili.

Invázneho sršňa v Dolnom Ohaji nahlásil miestny obyvateľ. Do obce už pribudli informačné letáky. Podľa ŠOP nájdený jedinec pochádzal z hniezda v Palárikove. Do regiónu pricestoval aj odborník z Francúzska, s presunom jedincov na takúto diaľku sa zatiaľ nestretol.

„Samce zvyčajne nezalietavajú od hniezda tak ďaleko. Na druhej strane, mohol byť prevezený napríklad autom. No na základe jedného nájdeného jedinca nemôžeme povedať, či niekde je, alebo nie je ďalšie hniezdo,“ ozrejmil francúzsky odbornik Etienne Roumailhac.

Hľadaniu hniezda invázneho sršňa sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Jana Obrancová:

To, odkiaľ jedinec nájdený v Dolnom Ohaji pochádza, sa pokúsia zistiť vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorí si ho prevzali na vedecké účely.

„Aby sme vedeli túto DNA analyzovať a vyhodnotiť napríklad, či jedinec v Dolnom Ohaji je v nejakom príbuzenstve s jedincami, ktoré sú z Palárikova. Či sa šíria z Maďarska, alebo v jednom smere alebo z viacerých smerov,“ uviedol pracovník Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV Dušan Senko.

Na vedecké účely chceli vedci využiť aj samotné hniezdo sršňov ázijských, ktoré nedávno odborníci zlikvidovali v Palárikove. Na strome viselo ešte do štvrtka (17. 10.).

„Nepodarilo sa ho dostať v celku dole, vo väčších častiach. Tieto budú ďalej poskytnuté vedeckým inštitúciám, podrobené DNA testom aj v spolupráci so SAV,“ priblížil generálny riaditeľ ŠOP Štefan Kyseľ.

S hniezdom sami nemanipulujte

Sršne ázijské bežne na človeka neútočia. Nebezpečné však je priblížiť sa k ich hniezdam. Vo Francúzsku majú každoročne niekoľko prípadov úmrtia po bodnutí.

„Aj minulý týždeň sme mali prípad úmrtia mladého muža, ktorý sa sám snažil zlikvidovať menšie hniezdo. Preto odporúčam, ak ktokoľvek spozoruje hniezdo, aby sa ho nepokúšal likvidovať sám, ale aby ho nahlásil odborníkom,“ varoval Roumailhac.

Na nahlasovanie výskytu sršňa ázijského vznikla už aj mobilná aplikácia – Zastav sršňa. Hlásiť ho možno aj hasičom a ŠOP SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny