Na hlavný obsah

KĽDR obvinila Soul z „vážnej provokácie“. Juhokórejský dron vraj narušil územie krajiny

Opakované pokusy bude vnímať ako vyhlásenie vojny.

KĽDR obvinila Soul z „vážnej provokácie“. Juhokórejský dron vraj narušil územie krajiny
Dron, ktorý KĽDR za patriaci Južnej Kórei. Foto: TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) obvinila Soul z „vážnej provokácie“. Dôvodom je údajne zostrelený dron, ktorý podľa KĽDR narušil jej zvrchovanosť rozhadzovaním letákov namierených proti režimu. Informuje o tom agentúra DPA.

Opakované vniknutie vojenskej techniky na územie KĽDR bude považovať za vyhlásenie vojny. A bude mať za následok okamžitý odvetný úder, uviedla v sobotu (19. 10.) kórejská štátna tlačová agentúra KCNA s odvolaním na hovorcu ministerstva národnej obrany KĽDR.

Pchjongjang minulý týždeň svojho južného suseda obvinil z toho, že v rozmedzí jedného týždňa do Pchjongjangu tri razy vyslal bezpilotné drony s letákmi. Juhokórejský minister obrany Kim Jong Hjun vyhlásil, že pravdivosť tvrdení KĽDR nedokáže potvrdiť alebo vyvrátiť.

Podľa KCNA objavili severokórejské úrady pozostatky dronu z minulého týždňa. „Zdá sa, že ide o dron, ktorý nad centrom Pchjongjangu rozhadzoval letáky. No rozhodnutie ešte nepadlo,“ uviedla KCNA s odvolaním na tím vyšetrovateľov.

Informácie z medzinárodne izolovanej krajiny, ktorá je s Južnou Kóreou formálne vo vojne, sa nedajú nezávisle overiť, píše DPA.

Napätie na Kórejskom polostrove minulý týždeň výrazne narástlo. Armáda KĽDR začiatkom týždňa zničila všetky cestné a vlakové spojenia s Južnou Kóreou. KĽDR navyše aj napriek medzinárodným sankciám uvaleným na krajinu naďalej pokračuje v pravidelných raketových testoch a v jadrovom programe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet