Na hlavný obsah

Zásoby vakcín proti cholere sa vyčerpali. Boj proti šíreniu tejto choroby je ohrozený, varuje WHO

Svetová výroba vakcín proti cholere ide na plnú kapacitu.

Zásoby vakcín proti cholere sa vyčerpali. Boj proti šíreniu tejto choroby je ohrozený, varuje WHO
Pacienti s cholerou v nemocnici v Sudáne. Foto: AFP/Profimedia

Zásoby vakcíny proti cholere, ktoré dostávajú postihnuté krajiny prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), sa momentálne vyčerpali. Informovala o tom v piatok (18. 10.) táto organizácia OSN v pravidelnej mesačnej správe.

Podľa nej tento rok ku koncu septembra vo svete zaznamenali viac ako 439 720 prípadov cholery a 3 432 úmrtí na túto chorobu. Počet prípadov nákazy je síce oproti vlaňajšku nižší, úmrtí ale v tomto porovnaní pribudlo.

„K 14. októbru sme svetové zásoby orálnej vakcíny proti cholere vyčerpali. Nemáme teraz k dispozícii žiadne,“ uviedla WHO s tým, že nové dodávky vakcín očakáva v najbližších týždňoch.

Súčasný nedostatok ale podľa nej ohrozuje boj proti šíreniu tejto choroby. Predtým sa používali vakcíny aj v injekčnej podobe, ktoré ale nie sú vhodné na hromadné očkovanie a dnes sa už prakticky nepoužívajú.

Dopyt prevyšuje ponuku

Od začiatku septembra dostala WHO žiadosti o vakcíny okrem iného z Bangladéša, Sudánu, Nigeru, Etiópie či Barmy. Celkový dopyt bol viac ako 8,4 milióna dávok, ale žiadatelia dostali len 7,6 milióna, pretože viac vakcín nebolo na sklade.

Svetová výroba vakcín proti cholere ide na plnú kapacitu, ale dopyt prevyšuje ponuku. Nárast úmrtí oproti vlaňajšku o 126 percent pripisuje WHO okrem iného zlému prístupu k chorým v miestach ozbrojených konfliktov a oblastiach postihnutých záplavami.

V septembri evidovala WHO 47 234 nových prípadov cholery v 14 štátoch, jedným z nich bol aj Libanon. Túto krajinu dlhodobo sužuje ekonomická aj politická kríza. Minulý mesiac tam izraelská armáda zintenzívnila letecké údery proti militantnému hnutiu Hizballáh, s ktorým sa vyše roka ostreľuje cez hranicu.

Izraelské letecké útoky zabili v Libanone podľa tamojšej vlády od septembra viac ako tisíc ľudí, vrátane civilistov, a vyše milióna ľudí vyhnali z domovov.

Cholera je vysoko infekčná choroba, ktorú vyvolávajú baktérie prenášané znečistenou vodou či potravou. Príznaky sú silné hnačky, vracanie a svalové kŕče. Cholera môže viesť k smrti v priebehu niekoľkých hodín, ak ju neliečia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet