Na hlavný obsah

S výstavbou nájomných bytov sa stále nezačalo. Čaká sa na zelenú od Európskej komisie

Bez povolenia nemôže slovenská vláda byty stavať.

S výstavbou nájomných bytov sa stále nezačalo. Čaká sa na zelenú od Európskej komisie
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ani dva roky po vzniku Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania sa nezačalo s výstavbou nájomných bytov. To, že agentúra, na ktorú štát minul dva milióny eur neplní svoj účel, si všimol aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Za tento stav podľa NKÚ môže zle nastavený proces ešte pred založením agentúry.

Najvyšší kontrolný úrad upozorňuje, že model štátnych nájomných bytov ráta so zníženou 5-percentnou DPH pre investorov. Európska komisia už druhý rok posudzuje, či to nie je nepovolená štátna pomoc. Bez povolenia nemôže slovenská vláda byty stavať.

„Nemôžete dávať konkrétne výhody konkrétnym stavebníkom, ktorí chcú stavať nájomné byty za štátne peniaze tak, že im dáte takú výhodu, ktorá vylučuje ostatných z trhu. To bol ten podstatný problém,“ priblížil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

Na Európsku komisiu sa po zriadení agentúry v roku 2022 obrátil protimonopolný úrad. Boris Kollár – predseda hnutia Sme rodina, ktoré so štátnym nájomným bývaním prišlo, hovorí, že Európsku komisiu nebolo treba žiadať o súhlas.

„Každý národný štát má právo znížiť na 5 percent. To je taká blbosť, ako keby teraz niekto chcel od všetkých tlačiarov, ktorí tlačia knihy, aby sme sa teraz išli dopytovať EK, že či môže byť 5 percent DPH na knihy, lebo však na tom zarábajú tlačiari.

Problematike výstavby nájomných bytov sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Chýbalo riadne pripomienkové konanie

Agentúru štátom podporovaného nájomného bývania schválil parlament cez poslanecký návrh. Agentúra tak vznikla bez riadneho pripomienkového konania. To je podľa Najvyššieho kontrolného úradu hlavný dôvod, prečo teraz musíme čakať, kým Európska komisia rozhodne.

„Ak by sa to realizovalo tak, ako by sa malo, tak pravdepodobne v tom medzirezortnom pripomienkovom konaní by sa zachytili všetky problematické ustanovenia a nedošli by sme k tomu, že dnes máme problém s posudzovaním štátnej pomoci vo vzťahu k EK,“ myslí si Ivančo.

Predseda hnutia Sme rodina hovorí, že na presadenie štátnych nájomných bytov bol takýto legislatívny postup nevyhnutný. Dodal, že v tom čase nemal podporu koaličných partnerov.

„Dva roky sme museli odstraňovať ich výmysly, 5-tisíc pripomienok. Keď to už bolo konečne hotové, tak povedali, že aj tak nám to nepodporí napríklad SaS. To sme vyriešili tým, že sme spravili poslanecký návrh zákona. Zo 138 poslancov, ktorí boli v pléne, 103 zahlasovalo,“ hovorí Kollár.

Boris Kollár očakáva, že Európska komisia dá Slovensku zelenú a že prvé byty by štát mohol odovzdať do konca tohto roka. Ministerstvo dopravy, ktoré celý projekt zastrešuje, STVR neodpovedalo, kedy agentúra začne s výstavbou.

„MD SR pokračuje spolu s Agentúrou štátom podporovaného nájomného bývania v rokovaniach s Európskou komisiou a investičnými partnermi,“ uviedol rezort v stanovisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko