Na hlavný obsah

Začal sa predvianočný výlov kaprov. Ceny by nás prekvapiť nemali

Sezóna vyzerá sľubne.

Začal sa predvianočný výlov kaprov. Ceny by nás prekvapiť nemali
Rybári začali s výlovom vianočných kaprov. Foto: STVR

Vianoce sú až o dva mesiace, no prípravy na sviatky sú už v plnom prúde. Rybári v Boheľove v okrese Dunajská Streda začali s výlovom vianočných kaprov. Sezóna vyzerá sľubne a ani ceny by nás podľa rybárov nemali prekvapiť.

Pätnásť mužov by malo v Boheľove vyloviť z rybníka 25 ton rýb. V 10-stupňovej vode pracujú od šiestej ráno, až kým sa im nepodarí splniť cieľ.

„Nie, nie je studená, už sme na to zvyknutí. Keď to každý rok robíme, tak si na to musíme zvyknúť,“ hovorí jeden z rybárov. „Naobliekaní sme, to je prvá vec, čo musí byť a ideme na to,“ dodáva druhý.

Vianočný stôl väčšiny Slovákov sa nezaobíde bez tradičného kapra. Rybolov má u nás vyše 700-ročnú tradíciu.

„Množstvo rýb závisí od objednávok ktoré máme, ale zhruba my v Boheľove distribuujeme na Vianoce 30 až 35 ton rýb,“ priblížil konateľ rybárstva Karáp, Boheľov Miroslav Nečas.

Rybník s rozmermi 45 hektárov pred začiatkom výlovu čiastočne vypustili. Ryby následne vyťahujú pomocou veľkých sietí. Deväťdesiat percent rýb v tomto rybníku tvoria práve kapry.

Výlovu vianočných kaprov sa v Správach venovala redaktorka Marína Opálková:

Kapry triedia podľa hmotnosti

„Teraz triedime ryby. Sem dávame kaprov, karasov, šťuku a sumce, len podľa druhu. Keď to máme v týchto škopkoch plné, tak to budú vážiť po 100 kilogramoch a ide to na auto,“ ukazuje rybár Norbert.

„Niektoré ryby putujú do sádok, takže pôjde časť z nich na Vianoce a časť z nich na zarybnenie. Počas tých 2 mesiacov sa ešte v tej čistej vode ryby očistia od bahna a všelijakých pachutí,“ hovorí konateľ rybárstva Karáp, Boheľov Peter Kalmár.

Kapry neskôr triedia aj podľa hmotnosti. Tieto ryby poputujú iba na slovenské stoly. Tohtoročná sezóna vyzerá podľa rybárov podobne ako minuloročná.

„Na Slovensku začali výlovy len teraz, takže sa uvidí, ale ja si myslím, že to bude taký priemerný rok,“ vyhlásil Kalmár.

„Ceny na tento rok nie sú ešte stanovené, ale myslím si, že určite nepresiahnu ceny z minulého roku,“ dodal Nečas.

Na Slovensku zjeme ročne v priemere menej ako šesť kilogramov rýb na osobu. Odporúčaná dávka je pritom až 17 kilogramov. Práve vianočný čas je ten, keď si rybu zadováži väčšina z nás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko