Na hlavný obsah

Nový šéf NR SR nebude zvolený do konca roka, myslí si R. Fico. Minister M. Šutaj Eštok tvrdí opak

SNS Šutaja Eštoka za predsedu parlamentu nateraz nepodporí.

Nový šéf NR SR nebude zvolený do konca roka, myslí si R. Fico. Minister M. Šutaj Eštok tvrdí opak
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Pavel Neubauer

SNS by Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) ako prípadného kandidáta na post predsedu Národnej rady (NR) SR nepodporila. Situácia by bola iná, ak by sa zmenila koaličná zmluva a SNS by sa mohla uchádzať o ministerstvo vnútra. Jej predseda Andrej Danko to povedal v diskusnej relácii O 5 minút 12.

Podľa ministra vnútra Šutaja Eštoka nenaplnené osobné ambície nemôžu byť prekážkou pri voľbe šéfa parlamentu. Danko deklaruje, že rešpektuje súčasné poverenie Petra Žigu (Hlas-SD) dočasne viesť NR SR, hoci má výhrady k jeho plnej moci.

Na vyváženie kompetencií medzi koaličnými stranami po prezidentských voľbách, ktoré vyhral bývalý predseda Hlasu, by však podľa neho mal nový predseda parlamentu pochádzať z SNS a nie z Hlasu. V súvislosti s obsadením tohto postu sa skloňuje aj meno jeho súčasného predsedu.

Voľbe šéfa parlamentu sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Matúš Šutaj Eštok prišiel do debaty tak, keď sme hovorili, že ak to má byť predseda Hlasu, tak potom SNS sa uchádza o pozíciu vnútra,“ uviedol Danko. Tvrdí, že o pozíciu on sám záujem nemá a že pre SNS je táto téma nateraz uzavretá, dokiaľ sa na spoločnom kandidátovi koalícia nedohodne.

Šutaja Eštoka by SNS nepodporila. „Ak by sme sa vedeli baviť o zmene koaličnej zmluvy, bola by to iná situácia,“ dodal.

Minister vnútra a predseda strany Hlas aj naďalej trvá na tom, že koaličná zmluva sa otvárať nebude, a aj na tom, že post druhého najvyššieho ústavného činiteľa v krajine bude zastávať osoba zo straníckych radov.

„V rámci koaličnej dohody má Hlas sedem ministerstiev, ministerstvo zdravotníctva, práce, sociálnych aj ministerstvo vnútra a určite sa ho nebude v žiadnom prípade zbavovať,“ zdôraznil Šutaj Eštok.

Predseda Hlasu tvrdí, že na post neašpiruje a poukazuje na to, že je zodpovedný za rezort vnútra. Ten je pre neho podľa vlastných slov prioritou, zatiaľ čo osobné ambície až na poslednom mieste. Koaličných partnerov vyzval na rešpektovanie koaličnej zmluvy.

Kedy zvolia nového predsedu?

„Ak druhú najvyššiu ústavnú funkciu nevieme obsadiť za vyše polroka, tak je to na hanbu tejto krajiny,“ vyhlásil v diskusnej relácii O 5 minút 12 predseda KDH Milan Majerský.

„Na jednej strane rozprávajú, že koalícia je v poriadku, je to koalícia mieru a pokoja. A na druhej strane vidíte to, ako sa tu dohaduje pán Eštok s pánom Dankom,“ reagoval predseda SaS Branislav Gröhling.

„Ako predseda Hlasu urobím všetko preto, aby sme do konca roka mali riadne obsadenú pozíciu predsedu parlamentu,“ uviedol Šutaj Eštok.

Predseda vlády Robert Fico pre TA3 povedal, že voľba šéfa NR SR zrejme nebude ani do konca roka. S kritikou opozície, že koalícia nie je jednotná, nesúhlasí. Poukázal na to, že všetko, čo malo prejsť v parlamente, prešlo, a čo malo byť schválené vo vláde, schválené aj bolo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko