Na hlavný obsah

Spoznali sme víťaza ankety Jablko roka 2024, stala sa ním kvalitná nemecká odroda

V Banskej Bystrici ukončili poľnohospodársku sezónu.

Spoznali sme víťaza ankety Jablko roka 2024, stala sa ním kvalitná nemecká odroda
Víťaz ocenenia Jablko roka 2024. Foto: STVR

Tradičné zatváranie Bánoša v Banskej Bystrici ukončilo poľnohospodársku sezónu v regióne. Tohtoročnou novinkou boli prvé krajské dožinkové slávnosti, ale aj súťaž o najkrajšie jablko roka.

Zatváranie Bánoša ako pravidelné ukončenie poľnohospodárskej sezóny v regióne sa nieslo v znamení hesla tradičná chuť jesene. Pre návštevníkov pripravili stánky s tradičným slovenským jedlom a potravinami od domácich výrobcov.

„Stáročia nosili vidiečania jedlo do miest a dnes chodia vidiečania kupovať jedlo do hypermarketov v mestách. Toto musíme postupne zmeniť, aby vidiek mohol byť naozaj zdrojom agroturistiky a skutočne zdravých výživných jedál,“ uviedol organizátor podujatia Pavel Fiľo.

Jesenným slávnostiam a oceneniu Jablko roka sa v Správach venoval redaktor Lukáš Urbášík:

Poľnohospodári aktuálne zberajú posledné jesenné plodiny a predbežne bilancujú tohtoročnú sezónu. Tá patrí podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Pavla Gajdoša medzi slabší priemer.

„Naši poľnohospodári cítili veľmi citeľne klimatickú zmenu – suchú jeseň, zimu, veľmi horúce leto. Žatva trvala, pokiaľ sa nemýlim, historicky najkratšie. Tak sa naplnili naše predpoklady, že máme priemernú žatvu. Zisk, ktorý sme dosiahli, je lepší ako priemer za päť rokov, ale výnosy sú zase nižšie,“ ozrejmil Gajdoš.

Jablko roka 2024

Ukončenie poľnohospodárskej sezóny v Banskobystrickom kraji spestrila aj súťaž o najkrajšie jablko. Víťazom sa stalo jablko z odrody Pinova.

„Je to jedna z najkvalitnejších nemeckých odrôd, ktorá sa rozšírila takmer do celého sveta. Má kyselkavo-sladkú chuť, veľmi dobre sa skladuje a táto odroda sa tretíkrát po sebe stala najkrajším jablkom na Slovensku,“ priblížil víťaz súťaže Jablko roka 2024 Peter Molda.

Tohtoročnou novinkou zatvárania Bánoša boli prvé krajské dožinky. „V minulosti to bola oslava úrody, poďakovanie Bohu, prírode za bohatú úrodu, ktorú ľudia dostali. No a toto je naše poďakovanie, našim poľnohospodárom, bez ktorých by nebol chlieb na stoloch, bez ktorých by sme sa nemali tak, ako sa dneska máme,“ zdôraznil predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny