Na hlavný obsah

Po Bratislave pribudne výkonný superpočítač aj v metropole východu. Stáť bude vyše 20 miliónov

Urýchliť sa vďaka nemu môže vedecko-výskumná činnosť.

Po Bratislave pribudne výkonný superpočítač aj v metropole východu. Stáť bude vyše 20 miliónov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Slovensko posilňuje výskumnú infraštruktúru. Vysokovýkonný superpočítač budú mať okrem hlavného mesta aj v Košiciach. Pomôcť by mal vedcom aj štátu. Bratislavskú Devanu doplní košický Perún. Druhý slovenský superpočítač pribudne na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE).

„Neprinesie výhody len univerzite, ale vytvorí obrovský potenciál pre celý región. Dovolím si povedať, že prepojí vedecko-výskumné inštitúcie, prepojí priemyselných partnerov, prepojí celý ekosystém, ktorý takéto služby v budúcnosti bude využívať,“ priblížil TUKE Peter Mésároš.

„Pristúpili sme k tomu regionálne, aby sme dodali aj východnému Slovensku superpočítač a vytvorili ekosystém, ktorý naďalej môže potom pomáhať digitálnej transformácii,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu investícií Ivan Ivančin.

Novému superpočítaču v Košiciach sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Ondrej Behún:

Superpočítač dokáže v jednej sekunde spracovať miliardy výpočtov. Urýchliť sa vďaka nemu môže vedecko-výskumná činnosť.

„Výpočty, ktoré by nevedeli oni zrealizovať, teraz už budú môcť. Najčastejšie sa to týka takých vecí, ako je DNA, alebo trebárs výskum nejakých prírodných javov. Lebo to sú tak zložité veci, ktoré sa bežnými počítačmi nedajú nejakým spôsobom vyriešiť,“ ozrejmil IT expert Ondrej Macko.

„Znamená to, že nové produkty v automobilovom a leteckom priemysle, pri vývoji nových materiálov alebo pri zložitom simulovaní geofyzikálnych alebo fyzikálnych procesov, budú dostupné prakticky ihneď,“ doplnil Mésároš.

Superpočítač Perún

Košický superpočítač bude stáť zhruba 21 miliónov eur. Financujú ho z plánu obnovy a odolnosti. „Tým, že umiestnime superpočítač aj v Košiciach, vytvárame ekosystém a využívame ľudský potenciál, ktorý máme aj na technických univerzitách, ktoré sú v Košiciach,“ uviedol Ivančin.

Podľa Ondreja Macka sa miliónová investícia Slovensku vráti. „Ja to považujem za jednoznačne výhodný krok, veľmi dobrý krok a chválim to. Mohlo to byť aj trocha skôr,“ povedal.

„Týmto dávame vedieť aj Európskej únii, že sme partnerom a dávame sa na mapu EÚ, čo sa týka superpočítačov,“ uzavrel Ivančin. Superpočítač Perún chcú v Košiciach spustiť do konca budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny