Na hlavný obsah

Obezitu dlhodobo nezamestnaných ľudí chcú v Británii riešiť rozdávaním liekov

Briti sú v priemere o šesť kíl ťažší ako pred 30 rokmi.

Obezitu dlhodobo nezamestnaných ľudí chcú v Británii riešiť rozdávaním liekov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Kabinet britského premiéra Keira Starmera chce pomôcť obéznym Britom, ktorí si dlhodobo nedokážu nájsť prácu. Zdravotný systém preto pacientom s extrémnou nadváhou začne rozdávať najmodernejšie lieky potláčajúce chuť do jedla. A to v čase keď štatistka ukázala, že Briti sú v priemere o šesť kíl ťažší ako pred 30 rokmi.

Tretina Britov je podľa správ rezortu zdravotníctva obézna. Na ostrovoch pribúdajú aj ľudia s diabetom typu dva. Štát a samoplatcov to ročne stojí v prepočte 140 miliárd eur.

„Tieto lieky pomôžu nielen pacientom s nadváhou, no aj celej ekonomike, pretože ľudia si rýchlejšie nájdu prácu. Navyše odbremenia zdravotníctvo. Štatisticky sú obézni ľudia o štyri dni dlhšie práceneschopní ako ostatní,“ uviedol britský premiér Keir Starmer.

Liekom na obezitu sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Viliam Ovsepian:

Injekcie s látkou potláčajúcou chuť do jedla by počas najbližších troch rokov malo dostať 250-tisíc pacientov. Za 12 rokov by to malo byť niečo vyše jeden a pol milióna ľudí.

„Zdravotníctvo čaká náročná úloha rozlíšiť, kto má nárok a kto nie. Panuje nesprávny názor, že obezita je len o zlej životospráve. Iná strava a cvičenie údajne môžu pomôcť, a preto sa mnohým nedostane potrebnej liečby. Na obezitu vplýva veľa faktorov, napríklad genetika,“ priblížil diabetológ Francesco Rubino z Kings College London.

Niektorí ľudia ostali pobúrení

Slová vládneho kabinetu pobúrili niektorých ľudí. Údajne vyvolávajú dojem, že pracovať chcú iba chudí.

„Ľudia si myslia, že obézni ľudia sú leniví a nechce sa im pracovať, no to nie je pravda. Ja pracujem, starám sa o rodinu a nezastavím sa. S obezitou bojujem od malička a nie pre zlé návyky. Tieto moderné lieky mi v boji pomáhajú,“ reagovala riaditeľka organizácie All About Obesity Sarah Le Brocqová.

Na trhu sú len krátko a pod viacerými menami. Dlhodobé účinky vedci zisťujú. „Tieto lieky obezitu neliečia, len potláčajú v mozgu receptory zodpovedné za chuť do jedla. Človek je rýchlejšie sýty a hlad nastupuje pomalšie. Z dlhodobého hľadiska sa ich účinok môže znížiť. Ďalším efektom môže byť, že po ich vysadení sa chuť do jedla, a teda aj váha do istej miery vráti,“ priblížil Rubino.

Britská vláda preto skúša aj iných dodávateľov liečiv. Na najbližších päť rokov uzavrela spoluprácu s najväčšou farmaceutickou spoločnosťou na svete. Na vzorke tritisíc pacientov budú testovať, či nový liek naozaj zvyšuje produktivitu a zamestnanosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet