Na hlavný obsah

Očkovanie v lekárňach stále viazne. Len štyri percentá Slovákov sú zaočkovaní proti chrípke

Farmaceuti čakajú na schválenie legislatívy.

Očkovanie v lekárňach stále viazne. Len štyri percentá Slovákov sú zaočkovaní proti chrípke
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na Slovensku sú len štyri percentá ľudí zaočkovaných proti chrípke. Zvýšiť záujem a zlepšiť dostupnosť by malo očkovanie v lekárňach. Farmaceuti však stále čakajú na schválenie legislatívy, ktorá im umožní certifikované vzdelávanie v tejto oblasti. Bez toho nemôžu očkovať.

Očkovať v lekárňach sa začne najskôr o rok. Ministerstvo ešte nevydalo vykonávaciu vyhlášku. Do medzirezortného pripomienkového konania by mala ísť v novembri.

„Ak farmaceuti musia doštudovať, to je niečo ako atestácia pre lekára. Musia si urobiť určitý kurz, aby mohli podávať vakcínu v lekárni. Čiže toto je všetko v procese. A keď sa všetky pripomienky vyriešia, zodpovedajú, zapracujú, bude vyhláška platná,“ uviedol štátny tajomník rezortu zdravotníctva Ladislav Slobodník.

Očkovaniu v lekárňach sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Natália Krížová:

Farmaceutická fakulta je hneď po dotiahnutí legislatívy pripravená začať so vzdelávaním lekárnikov, ktorí budú chcieť očkovať.

„Súčasťou vzdelávania, certifikačnej prípravy, je jednak teoretická príprava. Všetko o vakcínach, všetko o imunológii. Ale veľmi dôležitou súčasťou prípravy je aktívne očkovanie. To znamená 20 očkovaní lekárnikom pod dohľadom lekára,“ ozrejmil dekan Farmaceutickej fakulty UK Jan Klimas.

Stovky úmrtí ročne

Ročne si u nás chrípka vyžiada osemsto až tisíc odvrátiteľných úmrtí. „Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že zavedenie očkovania v lekárňach, zníženie bariér pre očkovanie, zvyšuje zaočkovanosť. Máme zaočkovanosť ani nie na úrovni štyroch percent,“ priblížil prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

„Kto sa chce dať zaočkovať, nebude musieť čakať v čakárni na očkovanie, prípadne sa tam nakaziť. Príde do lekárne, lekárnik si na neho nájde dostatok času, porozpráva sa s ním,“ spresnila epidemiologička Zuzana Krištúfková.

Podľa odborníkov je najvhodnejšie obdobie na očkovanie proti chrípke október alebo november. Ideálne je pre tehotné ženy, chronicky chorých, seniorov, ale aj deti. Lekárnici dúfajú, že budú proti chrípke očkovať od jesene 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko