Na hlavný obsah

Nespokojnosť s parkovacou politikou v Dubnici vyústila do výtržníctva. Parkovanie rieši prokuratúra

Obyvatelia sa sťažujú, že miest je málo.

Nespokojnosť s parkovacou politikou v Dubnici vyústila do výtržníctva. Parkovanie rieši prokuratúra
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Nespokojnosť s parkovaním vyústila v Dubnici nad Váhom do výtržníctva. Od septembra platí v meste nová parkovacia politika. Vytvorili tam jedno spoplatnené pásmo. Samospráva dala vybudovať nové parkovacie miesta. Motoristi však tvrdia, že ich je málo. Parkovanie rieši prokuratúra.

Pri príprave parkovacej politiky vyznačili pred jednou bytovkou s 18 bytmi v Dubnici nad Váhom len tri parkovacie miesta. Tamojší ľudia, hoci za parkovanie platia, nemajú kde odstaviť vozidlo.

Podľa mesta voľné kapacity sú, hoci nie priamo pod oknami. „Napríklad pri budove bývalej základnej umeleckej školy, čo je len pár metrov od spomenutého miesta. Rovnako sa dajú využiť dostupné kapacity aj pred budovou Policajného zboru,“ uviedol hovorca Dubnice nad Váhom Ľubomír Bobák.

Mesto prisľúbilo nápravu. Do konca tohto roka pribudne na Okružnej ulici parkovisko s 50 miestami. Ľudia sa však pýtajú, či samospráva nemohla miesta najskôr vybudovať, až potom ich spoplatniť. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odporúča pred spoplatnením vypracovanie analýzy.

Problémom s parkovacou politikou v Dubnici nad Váhom sa v relácii Správy :24 venovali redaktorky Miriam Dobrotová a Dominika Kusá:

„Hlavne aby ľudia, ktorí majú trvalý pobyt v jednotlivých mestách a obciach, mali zabezpečené rezidentské státie, pri svojich domoch. Pokiaľ to nie je možné, práve z vyzbieraných prostriedkov ich bude môcť samospráva vybudovať,“ povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

„Počet oficiálnych parkovacích miest sa vďaka vodorovnému dopravnému značeniu podarilo v letných mesiacoch rozšíriť o 250,“ doplnil Bobák.

Mesto chce vybudovať takzvané zberné parkovisko, na ktorom vznikne 130 parkovacích miest. Takýchto plôch pribudne viacero.

Sťažnosti pribúdajú

Rezidenti si po zavedení parkovacej politiky môžu zakúpiť na rok prvú kartu za 39 eur, druhú za 150 a tretiu za 300 eur. Ľudia bez trvalého pobytu majú prvú kartu za 350 eur. Na celom území platí jedno pásmo, s hodinovou tarifou 60 centov. Na sociálnych sieťach pribúdajú sťažnosti. Tie vyústili do ničenia značiek informujúcich o parkovaní.

„Zatiaľ evidujeme do desať zničených značiek. Ide o vandalizmus, ktorý sa bude vyšetrovať v zmysle zákona,“ ozrejmil hovorca mesta.

„Okresná prokuratúra Trenčín na základe zverejnených príspevkov na sociálnych sieťach súvisiacich s aktuálnou parkovacou politikou si vyžiadala od mesta Dubnica nad Váhom všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní motorových vozidiel za účelom jeho preskúmania,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry Trenčín Marián Sipavý.

Podľa samosprávy je to bežný krok zo strany prokuratúry, ktorý akceptujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny