Na hlavný obsah

Izrael údajne predložil USA svoje podmienky pre ukončenie vojny v Libanone, ich prijatie je však nepravdepodobné

Ukončenie vojny by umožnilo návrat ľudí do ich domovov.

Izrael údajne predložil USA svoje podmienky pre ukončenie vojny v Libanone, ich prijatie je však nepravdepodobné
Explózia po izraelskom ostreľovaní v Libanone. (Foto: TASR/AP)

Izrael minulý týždeň odovzdal Spojeným štátom svoje podmienky pre ukončenie vojny v Libanone. To by umožnilo návrat civilistov do ich domovov na oboch stranách hranice. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných amerických a dvoch izraelských činiteľov to napísal server Axios.

Podľa amerického zdroja je pravdepodobnosť prijatia izraelských podmienok zo strany Libanonu a medzinárodného spoločenstva nízka.

Izrael podľa zdrojov Axios žiada, aby jeho armáda mohla v Libanone pokračovať v činnosti. To by malo zabezpečiť, že sa šiitské militantné hnutie Hizballáh znovu nevyzbrojí a neobnoví svoju vojenskú infraštruktúru v blízkosti hranice s Izraelom. Izrael ďalej požaduje, aby jeho letectvo mohlo slobodne vykonávať operácie v libanonskom vzdušnom priestore.

Jeden z amerických predstaviteľov povedal serveru Axios, že je veľmi nepravdepodobné, že by Libanon a medzinárodné spoločenstvo na izraelské podmienky pristúpili.

Americké ministerstvo zahraničia na žiadosť o komentár okamžite nereagovalo. Bejrút v pondelok (21. 10.) podľa serveru Axios navštívi zvláštny vyslanec Bieleho domu Amos Hochstein. Mal by rokovať o diplomatickom riešení konfliktu.

Zhruba v polovici septembra izraelská armáda výrazne zintenzívnila ostreľovanie pozícií Hizballáhu v Libanone. Okrem členov Hizballáhu ale pritom podľa libanonskej vlády zomrelo aj niekoľko stoviek civilistov vrátane detí.

Izraelské letecké údery, sprevádzané od začiatku októbra pozemnou operáciou na juhu Libanonu, zabili od polovice septembra najmenej 1 450 ľudí, uviedla v nedeľu agentúra AFP. Podľa libanonskej vlády izraelská ofenzíva tiež vyše milióna Libanončanov vyhnala z ich domovov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet