Na hlavný obsah

Nasadenie severokórejských vojakov na Ukrajine by znamenalo zásadnú eskaláciu konfliktu, varuje NATO

Informácie o ich nasadení zatiaľ nie sú potvrdené.

Nasadenie severokórejských vojakov na Ukrajine by znamenalo zásadnú eskaláciu konfliktu, varuje NATO
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Nasadenie severokórejských vojakov po boku ruskej armády na Ukrajine by bolo zásadnou eskaláciou konfliktu vyvolaného ruskou agresiou. Uviedol to dnes generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte. O veci hovoril s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom.

Soul si dnes predvolal ruského veľvyslanca v krajine. Moskva uviedla, že jej spolupráca s KĽDR nie je proti záujmom Južnej Kórey. Čína vyzvala na zníženie napätia, informuje agentúra Reuters.

Predstavitelia Soulu a Kyjeva v uplynulých dňoch tvrdia, že na ruskej strane sa do bojov na Ukrajine zapoja tisícky severokórejských vojakov.

„Vyslanie jednotiek Severnej Kórey, aby bojovali na Ukrajine, by znamenalo zásadnú eskaláciu,“ uviedol dnes na sieti X Rutte. Podľa vyjadrenia hovoril s kórejským prezidentom o obrannej spolupráci medzi NATO a východoázijskou krajinou. Hovorili aj o možnostiach kooperácie zbrojného priemyslu.

Informácie nemôžu potvrdiť

Rutte podľa agentúry AFP v piatok na otázku uviedol, že NATO zatiaľ nemôže potvrdiť informácie o nasadení severokórejských vojsk na Ukrajine. Kórea je spolu s Japonskom hlavným partnerom aliancie v oblasti. Komunistický režim v KĽDR v posledných týždňoch vyostril rétoriku proti svojmu južnému susedovi. Čoraz častejšie tiež otvorene hovorí o možnej vojne.

Soul si dnes kvôli možnému angažmánu severokórejských vojakov podľa Reuters povolal ruského veľvyslanca v krajine. Rusko po predvlaňajšom začatí invázie na Ukrajinu začalo posilňovať väzby na severokórejskú diktatúru vrátane zbrojárskej spolupráce. Moskva však informáciu o zapojení vojakov KĽDR na Ukrajine popiera.

Ruský veľvyslanec v Kórei Georgij Zinovjev podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že spolupráca medzi Moskvou a Pchjongjangom nie je proti bezpečnostným záujmom Soulu. Oznámil tiež, že počas rokovaní na juhokórejskom ministerstve zahraničia sa obe strany líšili v pohľade na príčiny napätia medzi Severnou a Južnou Kóreou.

Čínske ministerstvo zahraničia dnes vyzvalo všetky zainteresované strany, aby sa v súvislosti so správami o nasadení severokórejských jednotiek na Ukrajine zasadili o zníženie napätia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet