Na hlavný obsah

Reportáž STVR z Miami: Wynwood síce hýri farbami, no názory jeho obyvateľov sú skôr čierno-biele

Na Floride sa predčasné hlasovanie už začalo.

Reportáž STVR z Miami: Wynwood síce hýri farbami, no názory jeho obyvateľov sú skôr čierno-biele
Štvrť Wynwood v Miami. Foto: Ben Pipe/robertharding/Profimedia

Prezidentská kampaň v Spojených štátoch ide do finále. Američania rozhodnú o novom šéfovi Bieleho domu už o dva týždne. Na Floride sa predčasné hlasovanie začína už v pondelok (21. 10.).

Obaja kandidáti, republikánsky exprezident Donald Trump aj demokratická viceprezidentka Kamala Harissová, sľubujú voličom zlepšiť kondíciu ekonomiky a vyriešiť migráciu.

Zatiaľ sú oba tábory, podľa prieskumov, vyrovnané. Náš štáb natáčal na Floride v Miami, na mieste, kde sa stretávajú prívrženci oboch kandidátov.

Pred rokmi bola štvrť Wynwood v Miami miestom chudoby a kriminality, dnes je centrom umenia a zábavy. Pôvodne v nej boli staré sklady, tie sa však podarilo premeniť na priestor, ktorý vyhľadávajú obyvatelia Floridy bez ohľadu na politické preferencie.

Wynwood síce hýri farbami, no Američania sa podľa mnohých rozdelili na dva tábory, ktoré vidia svet skôr čierno-bielo. Thierry, pôvodom Francúz, ktorý žije desaťročia v USA, hovorí, že problémom je polarizácia spoločnosti. Ľudia podľa neho musia zaujať buď jednu, alebo druhú pozíciu, no neexistuje žiadny stred, kde by sa dalo diskutovať.

Celonárodné voľby sa blížia

Mladým ľuďom v Miami je však často pri návšteve Wynwoodu aj do spevu a ťažkú hlavu z polarizácie si nerobia. Dominica, ktorá sa lúči vo štvrti so slobodou, má pritom o prezidentovi jasno. Odporúča voliť Kamalu Harrisovú, v žiadnom prípade Donalda Trumpa.

Jana, manažérka z farmaceutickej firmy, ktorá sa zameriava veterinárne lieky, má iný pohľad. Hovorí, že keď Donald Trump vyhrá voľby, nebude to mať na USA negatívny dosah.

Jeho agenda je zníženie daní a návrat firiem zo zahraničia. Pre svet to nemusí byť až taká dobrá správa, pretože nie je fanúšikom toho, aby Amerika napomáhala vyriešeniu konfliktov vo svete, dodáva.

Skeptickejší je pár umelcov vo Wynwoode. Don tvrdí, že Kamala Harrisová pre neho nič neurobí a neverí jej. Jeho priateľka Daisy zas hovorí, že keby sa vrátila v čase, volila by za prezidenta Billa Clintona.

Obyvatelia Floridy môžu voliť amerického prezidenta už od pondelka v predčasnom hlasovaní, celonárodné voľby budú 5. novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál